En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 16

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 16:e december presenterar vi Shiri Maimon, som representerade Israel år 2005, samt Eddie Butler, som representerade Israel år 2006.

 

2005: Shiri Maimon

Shiri Maimon föddes i staden Haifa i Israel den 17:e maj 1981. Hon växte upp med sina föräldrar, sina två bröder och sin syster i Kiryat Haim. Shiri gjorde sin musikaliska debut vid tio års ålder, då hon framträdde på en barnfestival, och två år senare fick hon en roll i en musikal. I tonåren var hon med i en musikgrupp och under sin militärtjänstgöring var hon med i en militär sånggrupp. Efter detta jobbade hon sångare, dansare och bartender och syntes även i bakgrunden i gruppen Tepacks musikvideo till låten ”Ilu hait”. År 2003 sökte Shiri till talangshowen “Kokhav Nolad” som tog henne hela vägen till final där det till sist blev en andraplats. Men trots att det inte blev någon seger hade hon genom programmet blivit en populär profil och från då kunde hennes musikkarriär börja på allvar. Under två års tid jobbade Shiri både med musik och på TV. Och år 2005 skulle saker hända på allvar…

År 2005 valde israeliska TV-bolaget IBA att hålla en större uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision Song Contest. Det var första gången sedan år 2001 man gjorde detta, och för att garantera succé bjöd man bara in etablerade artister att delta. Förutom Shiri Maimon togs även bl.a. låtskrivaren Svika Pick in, som hade gjort Israel senaste vinnarlåt ”Diva”. Men vinnaren i finalen blev Shiri Maimon med balladen ”Hasheket Shenish’ar”, som även fick engelsk titel (”The Silence That Remained”). Låtens musik gjordes av Pini Aharonbayev och texten skrevs av Ben Green.

Eurovision 2005 skulle hållas i Ukrainas huvudstad Kiev, och efter att EBU infört en semifinal året innan kunde fler länder delta. Detta år blev inget undantag utan en semifinal hölls för alla återkommare och debutanter, samt för de länder som inte kvalat vidare året före samt de länder som kommit utanför finalens topp 10 år 2004 (undantag för ”Big Four”-länderna Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland). Israel hade deltagit året före men då inte lyckats ta sig till final varför Shiri Maimon och hennes ”Hasheket Shenish’ar” fick kvala. Israel hade startnummer 7 och lyckades bli en av de tio länder som Europa tyckte bäst om den kvällen. I finalen fick Israel startnummer 11 och fick till sist en fin fjärdeplats, vilket för den tiden var landets högsta placering sedan segern med Dana Internationals ”Diva” 1998.

Tack vare att det gick så pass bra för Shiri i Eurovisionen växte intresset i israelisk media och hemmaplanspubliken för henne. Låten ”Hasheket Shenish’ar” blev också den mest spelade på radion under år 2005. Det här har lett till att hennes karriär är i full rullning och som inneburit att hon har kunnat släppt ett stort antal musikalbum, singlar, synts i TV-program och suttit med som domare i olika talangprogram. Med mera. Inför Eurovision 2019 är hon t.ex. en av domarna i Israels Eurovisionuttagning HaKokhav HaBa L’Eurovizion.

 

 

2006: Eddie Butler

Eddie Butler, född i Dimona i Israel den 2:a oktober 1971, är en israelisk artist. Hans föräldrar hade immigrerat till Israel från USA, där de fick elva barn (Eddie inkluderat). Eddie fattade snabbt tycke för musik, då han redan som barn fick vara med och bland annat sjunga på olika bröllop. År 1992 var han en av bakgrundssångarna till artisten Zehava Ben under den nationella Eurovision-uttagningen Kdam Eurovision. År 1999 var Eddie en del av gruppen Eden (med sina tre äldre bröder) som deltog i den israeliska Eurovisionuttagningen och vann – Eddie och hans bröder fick alltså äran att tävla för Israel på hemmaplan. Låten hette ”Happy Birthday” och slutade på femte plats i finalen. Två år senare lades Eden ned och Eddie gick solo och fick en internationell karriär. Men han skulle återkomma till Eurovisionen en gång till…

Efter Israels stora framgångar i Eurovision 2005 slapp man för det första kvala genom semifinalen 2006 och kunde helt fokusera på att välja ut en riktigt bra finalkandidat. Återigen användes Kdam Eurovision som denna gång fick 11 tävlande, och resultatet bestämdes av en kombination av telefonröster, regionala jurygrupper och av studiopubliken. Vinnare blev Eddie Butler med sin låt ”Ze Hazman”, som efter den nationella finalen översattes till engelska och fick titeln ”Together We Are One”.

Israel slapp som sagt kvala genom semifinalen eftersom Shiri Maimon säkrat en topp 10-placering i Kiev 2005. I finalen i Aten 2006 gick Israel ut som nummer tre i ordningen, men någon omedelbar succé blev det inte eftersom att låten kom näst sist med endast 4 poäng (samtliga från Frankrike).

Det har varit svårt att hitta vad som har hänt Eddie Butler efter Eurovision 2006, mer än att han idag är gift och har tre barn.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera