Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 15

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 15:e december presenterar vi Lior Narkis, som representerade Israel år 2003, samt David D’Or, som representerade Israel år 2004.

 

2003: Lior Narkis

Lior Narkis föddes den 8:e November 1976 i Holon, Israel. Narkis talar inte bara hebreiska utan även franska och serbiska flytande eftersom hans mor har serbiskt påbrå. Redan som barn drömde han om att bli sångare, redan som 16-åring släppte han sitt första album Tfilat Chayay (Mitt livs bön).

Bidraget Words for love valdes ut i en nationell final där den ställdes mot tre andra bidrag. Words for love kan beskrivas som en upptempolåt som handlar om att Lior inte kan hitta de ord han söker för att berätta för sin käraste hur han känner. Därför läser han flera språk för att hitta vackra ord. Bidraget framfördes huvudsakligen på hebreiska och engelska men innehöll även ord på grekiska, franska samt spanska.

 

2004: David D’Or

David Nehaisi, mer känd som David D’Or, föddes den 2:a oktober 1965 i staden Holon. När David var ung ville hans föräldrar att skulle bli advokat eller läkare som vuxen, men han valde istället att bli sångare. När han blev äldre och hans röst blev mörkare började han öva upp sin förmåga att sjunga i högre tonarter, någonting som han inte skyltade med i början av sin karriär då det inte var så populärt i Israel.

Efter att ha gjort värnplikten i Israel under tre år så bildade D’Or och två av hans kollegor från armén trion HaShlishiya (Trekanten) denna trio löstes dock upp efter endast en singel.

Bidraget Leha’amin valdes ut genom den nationella finalen Israel Selects a Song. Fyra bidrag tävlade. Vinnarlåten fick 60% av juryns samt 66% av tittarnas röster. Trots en jordskred seger gick det inte lika bra för D’Or i Eurovision. Han fick 57 poäng i semifinalen vilket ledde till en 11:e plats och kvalificerade sig således inte till finalen.

Trots nederlaget har David D’Ors musikkarriär fortsatt och han har släppt många album både före och efter sin medverkan i Eurovison.

 

 

RELATERAT

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen