En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 14

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 14:e december presenterar vi Tal Sondak, som representerade Israel år 2001, samt Sarit Hadad, som representerade Israel år 2002.

 

2001: Tal Sondak

Tal Sondak föddes den 23:e juli 1976. Hans musikaliska karriär började han redan som 10-åring när han sjöng i en kör. Han har även vunnit flera priser i festivaler för barn, senaste som 15-åring vann han med en egenskriven låt. Sondak har även representerat Israel i flera musikfestivaler för judar i USA, Schweiz, Danmark & Kanada.

Bidraget var en ballad där Sondak sjöng till sin älskade. Budskapet var att hon inte skulle låta sig uppehållas av sina problem utan låta hans ord skölja av dem.

Israel slutade detta år på en 16:e plats med 25 poäng.

 

2002: Sarit Hadad

Sarit Haddad, född 20:e september 1978, representerade Israel det här året med balladen Nadlik Beyakhad Ner. Haddad har en lång musikalisk karriär bakom. År 2008 belönades hon med titeln 2000-talets bästa sångerska utav den israeliska musik tv-kanalen Channel 24. Hon växte upp i en musikalisk familj, där hon var yngst av sju syskon. Hon stod på scen redan som åttaåring och har med åren lärt sig spela flera instrument b.la. Piano, gitarr & dragspel. Mellan åren 2012-14 satt han i juryn för israeliska The Voice.

Bidraget Nadlik Beyakhad Ner framfördes på både hebreiska & engelska. Enligt sångerskan själv handlar bidraget om låta ljuset lysa genom mörkret och hopplöshet. Hon slutade på 12:e plats med 37 poäng.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera