Bella Notte – Lucka 12

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Dagens lucka avslutar Italiens 1970-tal i tävlingen då två musikgrupper fick representera landet i tävlingen…

 

Ricchi e Poveri

Ricchi e Poveri är en italiensk popgrupp som vid bildandet bestod av de fyra medlemmarna Angela Brambati, Angelo Sotgiu, Franco Gatti och Marina Occhiena. Alla kommer från Genua och 1967 bildade de tillsammans en sånggrupp bestående av bas, tenor, alt och sopran.

År 1968 gjorde gruppen sitt första framträdande varpå det har blivit ett flertal genom åren, inte minst i Sanremofestivalerna under 1970-talet. Men 1978 deltog de inte i festivalen utan de blev internt utvalda att representera Italien vid Eurovision Song Contest som hölls i Paris i Frankrike. Bidraget de tävlade med hette ”Questo amore” som var en slags hyllningssång till kärleken. Resultatmässigt blev det en 12:e plats av 20 tävlande.

 

Efter Eurovisionen har gruppen fortsatt att ge ut musik om än att de mellan åren 1981 och 2019 blev en trio efter att Marina Occhiena valde att hoppa av samarbetet, men hon återkom igen år 2020. Gruppen har även turnerat runt utomlands bland annat på Malta där de sägs ha en stor fanbase.

 

 

Matia Bazar

Likt Ricchi e Poveri kommer gruppen Matia Bazars medlemmar också ursprungligen från Genua även om den här gruppen bildades åtta år senare (1975). Genom åren har gruppen haft många medlemmar och ingen av originalmedlemmarna är idag kvar.

Initialt var det sångarna Antonella Ruggiero och Piero Cassano, trummisen Giancarlo Golzi samt gitarristerna Aldo Stellita och Carlo Marrale som bildade gruppen år 1975. Samtliga utom Antonella hade tidigare varit en del av en annan musikgrupp men gick nu till ett eget samarbete.

Deras första singel ”Stasera… che sera!” släpptes på debutåret och ganska snart släpptes ytterligare låtar som kom att bli populära.

1979 deltog gruppen för Italien i Eurovision Song Contest med låten ”Raggio di luna” som de själva stod bakom både text, musik och framträdande. På plats i Jerusalem där finalen ägde rum fick de en 15:e plats, vilket var det dittills sämsta resultatet sedan Domenico Modugno kom på delad sistaplats 1966.

 

Som tidigare meddelat finns gruppen kvar än idag om än med en helt annan uppställning mot den som var då. Genom åren har nya medlemmar kommit och gått och sedan maj 2017 är ensemblen två män och tre kvinnor. Några av grundarna har återkommit då och då i sammanhang men ingen av dem är längre en del av Matia Bazar.

 


 

Kommentera