I fredens tecken: Lucka 6

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den sjätte luckan berättar vi om artisten som var nära att ge Ukraina en andra Eurovisionseger, redan två år efter att man senast stått värd.

 

Vem handlar det om?

Personligheten Andrij Mychajlovytj Danylko, även känd under sitt alias Verka Serduchka, föddes den 2:a oktober 1973 i Poltava i Ukraina. Som komiker och artist uppträder han både under sitt eget namn och som sitt alias och det är just Verka-karaktären som gjort Andrij känd.

Själva karaktären Verka Serduchka skapade Andrij år 1990 och hon kom att dyka upp i en rad olika TV-program där även Verkas ”mamma”, spelad av Andrijs bästa kompis Inna Bilokon, också ofta deltog. Andrij stod för övrigt värd för sin egen talkshow under 1990-talet och tidiga 2000-talet.

 

Tävlade i Ukrainas Eurovision-uttagning 2007

Inför Eurovision 2007 genomförde det ukrainska TV-bolaget en mindre final där sju bidrag tävlade och där både jury- och tittarröstning skulle avgöra resultatet. Med bidraget “Dancing Lasha Tumbai” tog Verka hem segern och fick tävla för Ukraina i Helsingfors. Själva låten var dock något kontroversiell men EBU granskade låten och fann inget som behövde justeras.

I och med att Ukraina hade kommit topp 10 i finalen 2006 var landet en av de sammanlagt 14 länder som fick gratis finalplatser utan att behöva kvala. Man fick startnummer 18, och fick därmed för andra året i rad sjunga efter låten som sedan vann finalen (i det här fallet Serbien). Men till skillnad från i Aten lyckades Ukraina hämta in en hel del tittarpoäng och hamnade slutligen tvåa med en marginal på bara 32 poäng!

 

 

Vad har hänt sen?

Verka Serduchka har efter ESC-tävlan synts i en rad olika evenemang, inte minst läste hon upp juryrösterna för Ukraina i 2016 års final och hon uppträdde även som en mellanakt i Eurovision 2019 tillsammans med Måns Zelmerlöw, Conchita Wurst, Eleni Foueira och Gali Atari. Andrij har också (som sig själv) suttit med i Ukrainas nationella uttagningsjury ett flertal gånger.

 


 

Kommentera