Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 21

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 21:a december tar vi tempen på Vânia Fernandes (ESC 2008) och Flor-de-Lis (ESC 2009).

 

2008: Vânia Fernandes

Vânia Sofia Olim Marote de Ribeiro Fernandes föddes den 25:e september 1985 på Madeira, där hon sedan kom att växa upp. Musiken hade hon med sig redan från barndomen och kom att studera detta vid musikkonservatoriet på Madeira. Hon har sysslat en del med jazzmusik och deltagit i olika jazzfestivaler. År 2007 ställde Vânia upp i den portugisiska talangtävlingen Operação Triunfo, även känd som Star Academy, som hon slutligen också vann.

Det portugisiska TV-bolaget RTP valde att fortsätta med uttagningen Festival da Canção för att utse artist och bidrag till Eurovisionen 2008. Men denna gång gjordes en del förändringar, bland annat att RTP själva tog över ansvaret för vilka artister som skulle väljas ut. De två tidigare åren hade detta gjorts genom inbjudningar, vilket i och för sig även blev modellen denna gång. Efter många diskussioner beslöt sig RTP för att bjuda in tio musikproducenter som själva fick skriva och komponera varsitt bidrag, vilka sedan RTP tog över och valde ut artist till. En del av artisterna som valdes ut kom just från den pågående säsongen av Operação Triunfo, där ju bl.a. Vânia Fernandes deltog.

En nationell final av Festival da Canção hölls den 9:e mars 2008 i Teatro Camões in huvudstaden Lissabon med Sílvia Alberto som programledare. Efter att alla låtar var framförda var det upp till tv-tittarna i Portugal samt även internationella tittare i Frankrike, Schweiz, Spanien och Tyskland att rösta fram vinnaren. Vinnaren blev Vânia Fernandes med sin låt ”Senhora do mar (Negras águas)”, skriven och komponerad av Andrej Babić* och Carlos Coelho (den senare var låtens inbjudna producent). Intressant att nämna var att Vânias låt fick nästan tre gånger fler röster mot tvåan.

Vânia Fernandes fick därför tävla med sin låt ”Senhora do mar (Negras águas)” i Eurovisionen som detta år hölls i Belgrad i Serbien. 2008 var året då EBU införde två semifinaler och Portugal lottades att tävla i den andra semifinalen. Under det så kallade Head of Delegation-mötet då startordningen lottades fick Portugal chansen att själva välja sitt startnummer och valde då att gå ut sist av alla länder, som nummer 19. Möjligen ett lyckokast för den allra första gången sedan semisystemet infördes 2004 så lyckades Portugal gå till final. I finalen lottades Portugal till startnummer 13 av 25 där man fick ihop 69 poäng, som räckte till en just 13:e plats. Detta kan tilläggas att det var Portugals bästa placering sedan sjätteplatsen år 1996. Kanske att Portugal fick lite mer självförtroende av att Vânia dessutom kom på andraplats i sin semifinal – egentligen ännu bättre än sjätteplatsen 1996!

Det vi har kunnat hitta om Vânia Fernandes efter Eurovisionen 2008 är att hon släppte en singel år 2010 (”Coração do Alto Mar”).

 

* Om Andrej Babić kan tilläggas att han likt t.ex. Thomas G:son har haft med otal bidrag i många länders nationella uttagningar och till 2012 har han haft med 6 stycken låtar i Eurovisionen varav fyra har gått till final och fått medelplaceringar (plats 13-15). Två av dessa har varit för Portugal.

 

 

2009: Flor-de-Lis

Flor-de-Lis är en portugisisk musiktrio bestående av artisterna Daniela Varela (sång), José Camacho (gitarr) och Pedro Marques (trummor/slagverk). Gruppen bildades år 2004, men var faktiskt egentligen redan bildad år 2001 efter Pedro Marques deltagande i Expo-98 under ett tema med traditionell portugisisk musik och instrument. Flor-de-Lis framför populärmusik med influenser från olika delar av världen t.ex. Latinamerika och Afrika.

RTP beslöt att slopa sitt gamla system från 2008 års tävling och höll en allmän nationell antagning för att hitta bidrag och tävlande till Festival da Canção 2009. Dock var det endast portugisiska medborgare som fick skicka in bidrag. Antagningen avslutades i mitten av januari 2009 och den inbringade 393 bidrag. En mindre jury lyssnade igenom alla låtar och valde sedan ut 24 av dem som fick tävla i en onlinetävling, där lyssnare från hela världen fick rösta fram 12 bidrag som skulle få tävla i Festival da Canção 2009. Denna omröstning avslutades den 30:e januari 2009, och sedan presenterades finalisterna. Omröstningen kantades av problem med röstningsfusk, vilket tvingade RTP att justera rösterna för flera bidrag (dvs. ta bort röster). Två bidrag höll på att diskvalificeras p.g.a. att de sades hade framförts före EBU:s deadline, om detta kunde hittas är ej känt. En artist valde självmant att lämna tävlingen då han ansåg det orättvist att hans låt fått röster bortplockade.

Själva finalen av Festival da Canção 2009 ägde rum Teatro Camões i Lissabon och resultatet avgjordes av lika delar jury- och tittarröstning. Poängsystemet utgick ifrån Eurovisionpoängen där juryns respektive tittarnas vinnare fick vardera 12 poäng, tvåorna 10 poäng, treorna 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Vinnarna, Flor-de-Lis med låten ”Todas as ruas do amor” (av Pedro Marques och Paulo Pereira), vann juryomröstningen men blev bara tvåa hos folket. Dock räckte deras 22 poäng till seger då totaltvåan Francisco Andrade bara blev trea hos folket vilket inte räckte för att slå Flor-de-Lis. Gruppen fick därför åka till Eurovision 2009 i Moskva, där de lottades att tävla i den första semifinalen på startnummer 16. För andra året på raken lyckades Portugal knipa en finalplats och fick därför tävla i den stora finalen där man slutligen hamnade på 15:e plats av 24 tävlande.

Flor-de-Lis har efter Eurovisionen hållit ihop som grupp och släppt ett antal album. Första albumet släpptes år 2010 och det senaste år 2014. Enligt uppgifter håller gruppen regelbundna konserter.

 

Det här var alltså den 21:a delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 22 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera