Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 6

ukrainecalling-header-06

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 6 december, får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen hon som blev diskad i ukrainska uttagningen 2009 för att sedan istället tävla för grannlandet Ryssland.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2011: Anastasia Prikhodko – ”Action”

Anastasia Prikhodko föddes den 21 april 1987 i Kiev, Ukraina. Hon är utbildad på National University of Fine Arts i Kiev.

Hon vann den ryska versionen av Idol (kallad Star Factory) år 2007 och representerade Ryssland med låten ”Mamo” i Eurovision Song Contest 2009 i Moskva. En 11:e plats i finalen blev det med totalt 91 poäng. Anastasia slapp kvala det här året då Ryssland arrangerade på hemmaplan.

En liten kuriosa är att Anastasia var ursprungligen tilltänkt att tävla med ”Mamo” i den ukrainska uttagningen. Men där blev hon diskvalificerad sedan det framkommit att hon framfört låten före ukrainska finalen, vilket bröt mot tävlingsreglerna. Så då skickades låten istället in till den ryska finalen där den tog hem segern. I vilket fall som helst blev det Anastasia som fick tävla för Ryssland som var på hemmaplan i Moskva och som resultatet visar gick det ändå hyfsat. Ytterligare info är att hon blev den andra icke-ryska artist som representerat Ryssland i Eurovision Song Contest.

Ett år efter ESC 2009-äventyret bytte Anastasia producent och samarbetade istället med sin bror Nazar. Därefter började hon förbereda sig för att göra ett nytt försök att tävla för Ukraina, denna gång i 2011 års nationella uttagning. Låten hette denna gång ”Action” (lyssna i klippet ovan) och blev en av favoriterna att ta hem segern. Först röstades hon vidare från en av heaten till semifinalerna och tog sig hela vägen till finalen. Väl där blev det totalt sett en åttondeplats för henne.

Låten har ett skönt beat och känns modern. Den hade helt klart gjort sig väl på den stora ESC-scenen.

I år försökte hon bli Ukrainas representant i Stockholm när hon ställde upp i uttagningen på nytt med låten ”I am free now”, som ej tog sig vidare till den nationella finalen, utan blev utslagen i den första semifinalen (av två).

Anastasia har efter sina tre ESC-försök släppt två studioalbum – ett år 2012 och ett som släpptes i april i år (2016). Till detta skall tilläggas att hon också har släppt en rad singlar.

 


 

Kommentera