Bella Notte – Lucka 14

PANELNS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Vi fortsätter med Italiens 80-tal i Eurovision och denna gång handlar det om 1984 och 1987 års representanter som bägge var duetter.

 

Alice & Battiato

Carla Bissi, mer känd som sångerskan Alice Visconti, föddes den 26:e september 1954 i Forlì i Italien. Musiken hade hon med sig redan som barn, bland annat då hon tidigt lärde sig att spela piano, dock kom själva debuten först 1971 då hon släppte covern ”Tanta voglia di lei” av gruppen Pooh. 1972 medverkade hon även i Sanremofestivalen i nykomlingskategorin men lyckades inte vinna.

Under de första åren som följde arbetade Alice både med musiken och med andra jobb, men från och med 1975 har hon valt att satsa helhjärtat på musiken i och med att hon fick ett skivkontrakt. Tidigare hade hon sjungit under sitt förnamn Carla men bytte nu artistnamn till Alice Visconti. Och det var under framför allt 1980-talet som de stora framgångarna skulle komma, exempelvis år 1981 då hon åter ställde upp i Sanremofestivalen och nu vann med låten Per Elisa som även blev en hit utomlands.

År 1984 tillfrågades Alice att sjunga för Italien i Eurovision Song Contest tillsammans med Franco Battiato (född 23:e mars 1945), som var en av Italiens mest populära artister. De framförde låten ”I treni di Tozeur” som totalt sett placerade sig på femte plats av 19 länder i Luxemburg där finalen hölls. Förutom det blev låten en av de mest sålda i flera länder det året.

 

Efter Eurovision fortsatte framgångssagan både för Alice och Franco Battiato fast på varsitt håll. Alice har exempelvis släppt ny musik sedan 80-talet även om hennes senaste album släpptes för snart tio år sedan. Numera är det annars ett så kallat Along-the-road-projekt på gång. För Franco Battiato fortsatte karriären med många utgivningar, men i maj 2021 avled han vid en ålder av 76 år.

 

Umberto Tozzi & Raf

Umberto Tozzi föddes den 4:e mars 1952 i Turin. År 1968 inledde han sin musikaliska bana när han som 16-åring gick med i en musikgrupp, men det var först i mitten av 70-talet som de större framgångarna skulle komma, först som en av låtskrivarna bakom hitlåten Un Corpo, un’anima (framförd av Wess & Dori Ghezzi) och sedan med sitt första egenutgivna album Donna Amante Mia. Flera av de låtar som han släppte därefter blev också hits, inte minst låten Gloria som släpptes 1979.

Raffaele Riefoli, eller kort och gott Raf, är en artist som föddes den 29:e september 1959 i Margherita di Savoia. Hans artistkarriär började vid 17 års ålder då han flyttade till London efter att ha först pluggat arkitektur i Florens. År 1984 släppte han sin debutsingel Self control som blev en stor hit i flera länder utöver Italien. Raf skulle även komma att släppa fler låtar under den här perioden men de blev inte samma succéer som med debutsingeln.

År 1987 skulle Umberto Tozzi och Raf slås samman till en duo. Eller det blev i alla fall så efter att Umberto tillsammans med Gianni Morandi och Enrico Ruggeri vann Sanremofestivalen samma år med låten Si può dare di più, som bland annat var gjord av Raf. Hursomhelst blev den låten aldrig skickad till Eurovisionen utan det blev Umberto och Raf som en duo som fick tävla med låten ”Gente di Mari”, en låt som då som nu är en klassiker i sammanhanget. Och det gick väldigt bra i tävlingen då Italien tog hem en bronsmedalj vilket senast hade skett 1975!

 

Med framgångarna Eurovisionen i ryggen har musikkarriärerna fortsatt för både Raf och Umberto med många miljoner sålda album och hits på både nationella och internationella topplistor.

 


 

Kommentera