I fredens tecken: Lucka 4

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den fjärde luckan berättar vi om den musikgrupp som fick representera Ukraina på hemmaplan när Eurovision förlades till Kiev i maj 2005.

 

Vilka handlar det om?

Musikgruppen GreenJolly utgörs av artisterna Roman Kalyn och Roman Kostjuk som bildade gruppen i staden Ivano-Frankivsk, som ligger i västra Ukraina, år 1997. Från början var de ett reggaeband som hette Nema Marli som de sedan bytte till Gryndzjoli.

De gjorde sina första spelningar på olika lokala festivaler och i takt med större framgångar, såsom att de medverkade i en musiktävling, bytte bandet namn ännu en gång till det nuvarande, alltså GreenJolly. Här byttes också reggae ut mot hiphop och rapmusik med folkmusikinslag.

 

Var en del av orangea revolutionen

Under hösten och vintern 2004 var det presidentval i Ukraina och när valresultatet presenterades fanns det misstankar om röstfusk. Detta ledde till en större protestaktion som fick namnet Den orangea revolutionen. Detta nådde även GreenJolly som under den här tiden producerade en låt som var till stöd för rörelsen, “Razom Nas Bahato”, som snabbt blev en framgång i Ukraina och blev ett slags revolutionens ledmotiv något som de inte hade räknat med.

Samtidigt höll den ukrainska televisionen i landets Eurovision-uttagning för att utse sin representant som skulle få tävla på hemmaplan i Kiev. Uttagningen var väldigt omfattande och bestod av inte mindre än 75 bidrag som tävlade i 15 heats där vinnarna tog sig till final. Inför finalen fick publiken också nominera fyra bidrag som inte tävlat som fick tävla i finalen. En av dessa låtar blev “Razom Nas Bahato” med GreenJolly som slutligen vann finalen över storfavoriten Ani Lorak.

Ett problem inför Eurovision var att originalversionen av “Razom Nas Bahato” var väldigt politiskt skriven då den var ett direkt politiskt utspel mot ledande politiker i Ukraina, och fick därför skrivas om rejält för att klara EBU:s regelverk. Detta gjorde att den nya texten blev väsentligt mindre explicit, men inte helt opolitisk för den sakens skull.

 

Fick tävla på hemmaplan i Kiev

GreenJolly skulle därmed försvara hemmanationen Ukraina i Eurovision i Kievs Palace of Sports Arena i finalen den 21 maj. Ukraina hade blivit lottat att starta på startposition 16 – vilket var en mycket gynnsam position bland de 24 deltagande länderna. Däremot gick det inte så bra i Eurovisionen då låten, trots jubel från hemmapubliken, fick nöja sig med en delad 19:e plats med Sverige. Som bäst fick låten en 12-poängare från Polen.

 

 

Efter Eurovision gick gruppmedlemmarna tillbaka till sina egna verksamheter och bandet lades på is. Båda driver numera sina egna musikstudios och arbetar på heltid med musikproduktion.

 


 

Kommentera