Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 7

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 7:e december tar vi tempen på Os Amigos (ESC 1977) och Gemini (ESC 1978).

 

1977: Os Amigos

Os Amigos (Sv: ”Vännerna”) var ett band som bestod av Fernanda Piçarra, Luísa Basto, Edmundo Silva, Ana Bola, Fernando Tordo och Paulo de Carvalho. Varje bandmedlem hade sedan tidigare en stabil musikkarriär som soloartist. Fernando Tordo och Paulo de Carvalho hade exempelvis tidigare deltagit flera gånger i Festival da Canção som soloartister, och båda hade dessutom stått som vinnare var sin gång (1973 och 1974). Det var genom sitt gemensamma engagemang i tävlingen de sista åren som gruppen bildades inför 1977 års Festival da Canção.

Detta år såg tävlingen mycket annorlunda ut än vid tidigare år. Den gick av stapeln den 12 februari RTP:s Studio 1 i Lissabon, och bestod av 7 låtar. Varje låt skulle framföras av två olika artister – och totalt deltog 13 olika artister i tävlingen. Allmänheten fick sedan möjlighet att via poströstning påverka utgången, och resultatet skulle publiceras några dagar senare. Låten ”Portugal no coração” (Sv: ”Portugal i hjärtat”) var den första som framfördes, och var skriven av Fernando Tordo och José Carlos Ary dos Santos – två låtskrivare som även tidigare vunnit Festival da Canção (1973). Låten framfördes först av Os Amigos, och sedan av gruppen Gemini. Det var emellertid Os Amigos version av låten som gick bäst hem hos allmänheten, där den stod som klar segrare efter att rösterna räknats in. Då Os Amigos utsågs att representera Portugal i Eurovision, blev de första gången som en grupp skulle få äran att representera landet.

I Eurovision 1977 var det dock ingen brist på grupper. Mellan 1974-1976 hade bara grupper vunnit Eurovision, och därmed var det nu späckat med udda grupper i startfältet i London. Hälften av bidragen framfördes av artister med mer än en sångare! Portugal gick ut som 8:e bidrag, strax före storfavoriten Storbritannien. Det var emellertid Marie Myriam från Frankrike som skulle ta hem segern denna gång, med ”L’oiseau et l’enfant”. Portugals bidrag slutade på 14:e plats av totalt 18 .

Os Amigos fortsatte sitt samarbete efter Eurovision, då man släppte singeln ”Avante Norte”. Däremot så valde man 1978 att splittras och koncentrera sig på sina solokarriärer.

 

1978: Gemini

Gruppen Gemini (Sv: ”Tvilling”) grundades 1976 av Tozé Brito, Mike Sergeant, Teresa Miguel och Isabel Ferrão. Senare anslöt sig även Jorge Hipólito. Dessa hade tidigare utgjort delar av gruppen Green Windows som hade bildats redan 1972 – och hade deltagit i Festival da Canção 1974 med två låtar: ”No Dia Em Que O Rei Fez Anos” och ”Imagens” som dock kom på 2:a respektive 3:e plats. Efteråt fortsatte Green Windows att producera låtar, som dessutom gjordes på engelska med avsikt att lanseras i Storbritannien. Emellertid blev lanseringen mindre lyckad. 1976 bytte så gruppen namn till Gemini, och släppte den mycket avskalade låten ”Pensando em ti” mot slutet av året. Samma år blev dessutom Tozé Brito utsedd till årets portugisiska kompositör för Billboard magazine. År 1977 deltog de i Festival da Canção för första gången under det nya namnet. Detta år framförde låten ”Portugal no coração” (Sv: ”Portugal i hjärtat”). Låten skulle visserligen vinna tävlingen detta år, men eftersom varje låt framfördes av två olika artister, så var det just versionen med gruppen ”Os Amigos” som gick hem med segern – och Gemini’s version slutade tyvärr bara 4:a i resultatlistan. De gav emellertid inte upp för det, utan släppte sin version av låten som singel – tillsammans med den nya låten ”Cantiga de Namorar” (av Ary dos Santos och Paulo de Carvalho). Båda låtarna hade dessutom spelats in av Os Amigos. Låtarna hamnade Geminis första album, Pensando em ti, som släpptes samma år. Samtidigt anslöt nu Fátima Padinha, som tidigare även hon, deltagit i gruppen Green Windows.

Inför Festival da Canção 1978 hade upplägget återigen ändrats. Detta år deltog endast tre artister med fyra låtar vardera. Gemini ställde således upp med fyra bidrag: ”Dai-li, dai-li dou”, ”O circo e a cidade”, ”Ano novo é vida nova” och ”Tudo vale a pena”. Konkurrensen detta år kom från Green Windows tidigare låtskrivare och sångare José Cid, samt tidigare Eurovisiondeltagaren Tonicha. En jury bestående av 12 Portugisiska kulturpersonligheter skulle fälla avgörandet i en hemlig omröstning, vars resultat presenterades i slutet av programmet. Vinnare, med enbart 4 poängs marginal blev ”Dai-li, dai-li-dou”, vilket innebar att Gemini nu utsågs att representera Portugal i Eurovision.

Detta år hölls Eurovision i Paris, dit 20 nationer nu tog sig. Detta år återkom Turkiet till Eurovision efter några års uppehåll, men framförallt återkom nu också Danmark, som inte deltagit sedan 1966 p.g.a. att ledningen för DR inte ansåg Eurovision att vara ”kvalitets-TV”. Denna inställning ändrades dock inför 1978. Detta år ändrades också språkreglerna, vilket innebar att varje land nu var tvunget att framföra sitt bidrag på ett sina hemspråk. Detta rörde till det för svenska Björn Skifs, som planerade en kupp genom att sjunga ”Det blir alltid värre framåt natten” på engelska, men i sista sekunden ändrade han sig och i tumultet sjöng han bort sig i livesändningen. För Portugal däremot skedde inga större överraskningar, men Gemini kunde ändå inte imponera på jurygrupperna, utan slutade på 17:e plats med 5 poäng. Vann gjorde istället Israel, som tack vare Izhar Cohen och The Alphabeta med ”A-Ba-Ni-Bi” tog hem Israels första vinst i tävlingen.

Gemini fortsatte producera musik, och släppte sedan albumet ”Dai Li Dou – Os Gemini na Eurovisão” med låten ”Dai Li Dou”, samt deras tidigare bidrag i Festival da Canção, och ett antal nyskrivna låtar.
1979 släpptes gruppens sista singel ”Quero abraçar-te Sexta-feira à noite”, och kort därpå upplöstes bandet då Tozé Brito hoppade av och bytte skivbolag till Polygram. Teresa Miguel och Fátima Padinha hoppade också av och bildade gruppen Doce, som senare skulle återvända till Eurovision. Mike Sergeant anslöt sig sedermera till José Cid, ett samarbete som fortfarande är aktivt.

Det här var alltså den sjunde delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 8 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera