Bella Notte – Lucka 7

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Nu fortsätter vi resan som avslutas med ett decennium och inleds med det nästa…

 

Iva Zanicchi

Sångerskan Iva Zanicchi föddes den 18:e januari 1940 i Ligonchio. Under sin karriär har hon hållit på med både musik, politik och synts till i TV som bland annat programledare.

Den musikaliska debuten kom 1960 då hon fick delta i en festival, vilket året därpå ledde till att hon tävlade i en annan festival där hon slutade som tvåa. Det blev fler medverkanden i andra sammanhang, inte minst i föregångaren till Sanremo Giovani (som då hette Ribalta per Sanremo) och senare även en karriär i USA.

1965 deltog Iva för första gången i Sanremofestivalen och hon skulle också komma att vinna den 1967, 1969 och 1974. Första gången var det dock Clauido Villa (som vi tidigare har berättat om) som fick åka och tävla i Eurovision men den andra gången då var det Ivas tur att tävla, vilket hon också accepterade.

På plats i Madrid i Spanien, där Eurovision ägde rum, framförde Iva låten ”Due grosse lacrime bianche” som slutade på blygsamma 13:e plats i finalomröstningen.

 

Vad hände sedan?

Ivas musikaliska karriär har fortsatt även efter Eurovision med fler deltaganden i Sanremo varav en seger. Men 1974 var det inte tal om att det skulle bli något Eurovision-val från den uttagningen då den tidigare vinnaren Gigliola Cinquetti fick uppdraget. Iva har varit en stor stjärna under många decennier, och hon har även återvänt till Sanremofestivalen även under 2000-talet samtidigt som hon var en aktiv politiker. I samband med sin 80-årsdag år 2020 släpptes en dubbel-CD med återinspelade hits.

Det som också har blivit känt i närtid är att Iva har blivit utvald att tävla i 2022 års Festival di Sanremo.

 

 

Gianni Morandi

Sångaren Gianni Morandi föddes den 11:e december 1944 i Monghidoro. Vid 18 års ålder gjorde han sin musikaliska debut bland annat genom en seger vid festivalen Canzonissima. Året därpå, 1970, valdes han internt ut att representera Italien vid Eurovision Song Contest. Det hölls förvisso en Sanremofestival samma år men den deltog han inte i.

Bidraget han framförde i tävlingen hette ”Occhi di ragazza” och slutade på åttonde plats. Det här året var något speciellt i och med att endast 12 länder medverkade, mycket på grund av att fyra länder fick dela på segern året innan. Italien medverkade dock men hamnade rätt långt ner i totaltabellen.

 

Vad hände sedan?

Under 1970-talet släppte Gianni mer musik, men det var först under 80-talet som större framgångar väntade. Bland annat blev det en seger i Sanremofestivalen, men han har även synts till i filmer och i början av 2010-talet var han även med i Sanremo som programledare vid två tillfällen. År 2019 fick han en stor succé till då en av hans tidigare låtar användes i en serie som kom att bli mycket populär.

 


 

Kommentera