Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 16

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020.

Den här luckan tar upp åren 1997 och 1998, men även 2007 eftersom en av dessa artister återkom till Eurovision det året!

 

1997: Mrs. Einstein

Gruppen Mrs. Einstein är en nederländsk vokalkvinnegrupp som bildades år 1988 av de tre sångerskorna Paulette Willemse, Saskia van Zutphen och Suzanne Venneker. Under årens lopp har konstellationen utökats och minskats, framförallt år 1997 då gruppen utökades med sångerskorna Linda Snoeij och Marjolein Spijkers.

1997 valde nederländsk TV att åter göra artistvalet till Eurovision internt medan låten skulle väljas i en nationell final. Valet föll på Mrs. Einstein som fick framföra 6 bidrag och därefter fick regionala jurygrupper utse en vinnarlåt som blev ”Niemand heeft nog tijd” av Ed Hooijmans.

Finalen i Eurovision 1997 hölls på Irland (deras fjärde arrangemang på fem år) och Nederländerna hade säkrat sin finalplats genom att Maxine & Franklin Brown hade blivit sjua året innan. Mrs. Einstein framförde sitt bidrag som nummer 8 av 25 den kvällen, men någon succé blev det inte. Istället fick Nederländerna uppleva ytterligare en negativ slutplacering – 22:a plats, vilket man senast haft år 1994 (då förvisso blev man 23:a). Trots detta fick Nederländerna vara med även året därpå, men vi kommer till det strax. Först ska vi nämligen berätta att gruppen Mrs. Einstein har fortsatt göra musik om än att ensemblen ändrats om med åren.

 

1998: Edsilia Rombley

Edsilia Francisca Rombley, född 13:e februari 1978 i Amsterdam, är en känd nederländsk sångerska var karriär startade år 1995 då hon och tre andra startade gruppen Dignity som släppte två singlar och sedan ett album. Samtidigt som gruppen fortsatte deltog Edsilia i programmet Soundmixshow som hon vann, vilket senare gav en internationell berömmelse. Detta gjorde att hon fick spela in ett eget album. Hon valde därför att lämna Diginity för att satsa på sin egen karriär.

1998 hade Nederländerna en öppen uttagning till Eurovision där åtta artister med varsitt bidrag tävlade om segern. Den här gången fick jurygrupperna dela makten med telefonröstning. Exakt hur poängfördelningen blev dem emellan är inte känd mer än att det blev Edsilias låt ”Hemel en aarde” som tog hem segern och det med hela 54 poängs marginal till tvåan! Sagt och gjort var det alltså Edsilia som fick åka till Eurovisionen som det året ägde rum i Birmingham i Storbritannien.

På plats i Eurovision tävlade Nederländerna som nummer 18 av 25 länder och slutade på fjärde plats med 150 poäng. Detta var landets bästa resultat sedan senaste segern (1975), och det ledde till att Edsilia nu började satsa på en karriär även utanför Nederländerna. Dessvärre floppade en hel del av materialet hon släppte men hon gav inte upp och år 2004 deltog hon i ett välgörenhetsband som blev en insamling efter tsunamikatastrofen i Asien. Två år senare deltog Edsilia i Nederländernas motsvarighet till Let’s Dance och därefter släppte hon ytterligare singlar. Dessa var på nederländska efter att hon mest arbetat med musik på engelska.

 

2007: Edsilias Eurovision-comeback

År 2007 erbjöd sig nederländska TV-bolaget NOS Edsilia att åter representera sitt hemland i Eurovision. På den tiden hade landet haft en svacka i Eurovision med flera dåliga placeringar, bland annat två icke-avancemang från semi till final. Inför resan till Eurovision i Helsingfors framförde Edsilia tre låtar i programmet Mooi! Weer De Leeuw, där hon valde ut låten ”Nooit meer zonder jou” av Tjeerd Oosterhuis, Martin Gijzemijter och Maarten ten Hove. Till Eurovisionen översattes den till engelska och fick titeln ”On Top of the World”.

Eftersom att Nederländerna inte kvalificerade sig till Eurovision-finalen 2006 fick Edsilia gå via semifinalkvalet i Helsingfors. Hon tävlade som nummer tio av hela 28 tävlande, och hamnade på 21:a plats efter att alla poäng hade delats ut. Eftersom det bara var tio länder som gick till final var det alltså tydligt att Nederländerna inte var en av dessa kandidater. Istället blev det hemfärd till Nederländerna igen där hon bl.a. kuppade in sig själv i finalens poängutdelning och delade ut Nederländernas 12-poängare!

Efter det här har Edsilia fortsatt inom branschen i olika projekt, bland annat i gruppen Ladies of Soul som innehåller två tidigare Eurovision-deltagare: Trijntje Oosterhuis och Glennis Grace. Förutom musiken har Edsilia också varit programledare för nederländska Beste Zangers och 2019 var hon värd för Eurovision in Concert i Amsterdam. Det var också tänkt att hon skulle varit det vid 2020 års tillställning men på grund av coronapandemin blev allt inställt. Samma sak med att hon skulle ha varit en av tre programledare för Eurovision 2020! Tack och lov har de alla tre fått behålla jobbet ett år till, så vi kommer att få se mer av Edsilia i Rotterdam 2021!

 


 

Kommentera