I fredens tecken: Lucka 1

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

Innan vi går in på låtarna som fick tävla tänkte vi börja med några personliga favoriter från tidigare ukrainska Eurovision-uttagningar. Nedan har vår skribent Robban valt ut fem låtar som inte fick tävla för Ukraina, låtar som Robban personligen gillar väldigt mycket. Notera att låtarna presenteras utan någon inbördes ordning samt att fler favoriter kommer att dyka upp under kommande lucköppningar i denna julkalender.

Du får gärna kommentera Robbans val!

 

Natalia Volkova – ”Gush”

År 2009 tävlade sångerskan Natalia Volkova i den ukrainska ESC-uttagningen med låten ”Gush”. Inledningsvis hölls en semifinal där Natalias låt tillsammans med ytterligare 14 andra låtar röstades vidare till final (även om ett bidrag sedan togs ur tävlan). I en avgörande omröstning mellan tittarna och juryn hamnade Natalias låt på sjunde plats, vilket blev efter att hon blev femma hos juryn men bara nionde hos tittarna.

 

Viktoria Petryk – ”Overload”

Inför Eurovision 2016 skickade systrarna Ylva och Linda Persson tillsammans med Niclas Haglund och William Taylor in låten ”Overload” till den ukrainska ESC-uttagningen som kom med och som framfördes av Viktoria Petryk. Bidraget tävlade i uttagningens andra semifinal där låten däremot inte röstades vidare som en av tre finalister. Totalt sett blev det en sjundeplats bland nio tävlande i startfältet.

 

Tayanna – ”Leya”

Sångerskan Tayanna har försökt att representera Ukraina i Eurovision två gånger – och bägge gångerna fallit på målsnöret! 2017 gjorde hon ett första försök med låten ”I Love You” och tog sig då hela vägen till final där hon hamnade på delad förstaplats med O.Torvald, men föll då rockgruppen hade fått flest röster av tittarna.

2018 skulle hon göra ett nytt försök och den här gången med bidraget ”Leya” som Robban har valt ut som en av sina personliga favoriter. I likhet med 2017 röstades hon vidare från semifinal till final där det kom att bli en mycket jämn omröstning igen. Faktum är att det slutade ånyo med en andraplats för Tayannas del den här gången inte på samma totalpoäng.

Tayanna skulle även ha medverkat i uttagningen 2019 men valde då att hoppa av inför tävlingen ägde rum.

 

The Yurcash – ”Patriot”

The Yurcash tävlade i den ukrainska Eurovision-uttagningen 2005 med bidraget ”Patriot”. I ett av de inledande kvalprogrammen som hölls vann man sitt heat och tog sig därför vidare till final där man slutligen hamnade på tredje plats efter att tittarna (som var de enda som fick rösta) sagt sitt.

 

Eduard Romanyuta – ”Berega”

Eduard Romanyuta skulle komma att tävla för Moldavien 2015 men först gjorde han ett par försök för sitt hemland Ukraina. Första gången var 2011 då han tävlade med låten ”Berega” som enkelt tog sig vidare från sitt heat via semifinal till final. Där skulle allt avgöras mellan 19 bidrag (dock togs två finalister ur tävlan) mellan jury- och tittarröstning. Eduard belönades med en åttondeplats hos såväl juryn som tittarna vilket när alla poäng lades samman räckte till en sjundeplats.

Som sagt skulle Eduard komma att göra ytterligare två försök att tävla för Ukraina (2012 och 2013) innan han år 2015 ställde upp i den moldaviska uttagningen som han också vann…

 


 

Kommentera