Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 9

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Denna gång handlar det om åren 1977 & 1978!

 

1977: Heddy Lester

Heddy Affolter, mer känd som Heddy Lester, föddes den 18:e juni 1950 i Amsterdam, Nederländerna. Som 20-åring startade hon sin karriär som del av duon April Shower men 1974 valde hon att fortsätta solo.

Till Eurovision 1977, som detta år hölls i London, valde nederländsk TV att låta en kändispanel utse landets artist och bidrag. Efter många om och men blev det Heddy Lester som valdes ut. Denna rosa 27-åriga marängbakelse klev upp på scen och sjöng “ De Mallemolen” som hennes bror Frank komponerat. Innan tävlingen var hon tippad att delta i toppstriden men hamnade till slut på plats 12 av 18 ( Sveriges bidrag Forbes kom sist!).

Efter tävlingen fortsatte Heddy sin karriär mest inom musikal och teater.

 

1978: Harmony

Gruppen Harmony bestod av de tre artisterna Rosina Louwaars, Donald Lieveld och Ab van Woudenberg.

I den nationella uttagningen 1978 valde nederländsk TV att låta fyra olika artister/grupper tävla med två låtar vardera och flera jurygrupper, bland annat en bestående av tidigare deltagare, röstade fram vinnarlåten som blev Harmonys “’t is Ok” som vinnare. Gruppen fick därför åka till Eurovision som gick av stapeln i Paris (för övrigt var det första gången Eurovision hade två programledare). Någon större framgång fick inte Nederländerna denna gång, utan man slutade på 13:e plats (av 20 länder) trots klatschiga scenkläder. Efter Eurovision var framgångarna också mycket begränsade, även om Rosina sedan fortsatte ett tag som soloartist.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen