Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 3

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 3:e december tar vi tempen på Carlos Mendes (ESC 1968 och 1972).

 

1968 och 1972: Carlos Mendes

Carlos Eduardo Teixeira Mendes föddes 1947 i Lissabon, och började med musik redan i tonåren. Som 16-åring var han en av medgrundarna till pojkgruppen ”Sheiks” som snart fick smeknamnet ”Portugals Beatles”, då de uteslutande gjorde covers på amerikanska och engelska låtar från 50- och 60-talen. Med i bandet fanns även Paulo de Carvalho, som senare skulle bli en av Portugals mest kände Eurovisiondeltagare. I ”Sheiks” hamnade Paulo dock i bakgrunden som trummis medan Carlos, som gitarrist och sångare, blev en av frontfigurerna. Bandet släppte en rad EP-skivor och singlar på engelska, med klar inspiration från Beatles.

1967 lämnade Carlos gruppen och startade en solokarriär – en karriär som fick raketstart genom debutsingeln ”Penina” som skrivits av Paul McCartney. 1968 var han därför en given förhandsfavorit när han ställde upp i Portugals uttagning till Eurovision: Festival RTP da Canção. Bidraget han ställde upp med hette ”Verão” (sv: ”Sommar”) och tävlade mot 9 andra bidrag, varav flera framfördes av tidigare portugisiska ESC-representanter såsom Simone de Oliveira och António Calvario. Emellertid var det just Carlos Mendes som drog längsta strået, men det var med oväntat liten marginal: ”Verão” fick sammanlagt 61 poäng av de 10 jurygrupperna, medan 2:an ”Fui ter com a madrugada” med Tonicha fick 59 poäng. Carlos tog därmed biljetten till Eurovision.

I Eurovision, som detta år hölls i London, fick Carlos äran att öppna hela tävlingen ifrån startposition 1. Tyvärr räckte vare sig den bra startpositionen eller populariteten i hemlandet till några större framgångar detta år, men han kunde i alla fall kamma hem en 11:e plats (av totalt 17), vilket ändå var Portugals bästa placering dittills. Vann gjorde istället grannlandet Spanien och Massiel med bidraget ”La la la”, som under närmast kuppartade omständigheter (och med mutors hjälp – som ett fransk reportage 2011 skulle påvisa) besegrade den stora favoriten Cliff Richard från Storbritannien.

Carlos Mendes blev nu efter Eurovision, trots utebliven internationell framgång, extremt populär i hemlandet. I sentida intervjuer vittnar han om att han vid hemkomsten tillbaka till Portugal efter 1968 års Eurovision, fick gömma sig på en god väns gård ute på landet för att komma undan fans och journalister. Under de följande åren började han utbilda sig till arkitekt, medan han höll musikkarriären vid sidan av. 1972 beslöt han sig dock för att göra comeback i Festival RTP da Canção. Denna gång var konkurrensen inte lika hård som förra gången, då bara totalt 8 bidrag framfördes, och av artisterna var det enbart Carlos Mendes som hade vunnit tävlingen tidigare. Låten han ställde upp med hette ” A Festa Da Vida” (sv: ”Livets fest”) och hade inget problem med att slå konkurrenterna. Efter juryns omröstning stod Carlos som vinnare med 227 poäng i jämförelse med tvåans 77 poäng! Segern blev därmed en av de största i Festival da Cançãos historia! Detta bådade gott inför 1972 års Eurovision som gick av stapeln i Edinburgh.

Carlos gjorde nu comeback i Eurovision, men hamnade denna gång i ett startfält utan stora givna favoriter. Detta gynnade Portugal som slutade på en enastående 7:e plats – landets klart bästa placering dittills och landets bästa placering fram till 1996! Luxemburgs Vicky Leandros blev dock den som tog hem trofén detta år, med klassikern ”Après Toi”.
Carlos Mendes återvände hem till Portugal där han 1973 tog arkitektexamen. Han övergav dock arkitektyrket 1976, och bildade istället sitt eget musikbolag ”Toma Lá Disco” bl.a. tillsammans med sina artistkollegor Paolo de Carvalho och Fernando Tordo. Musikbolaget blev Portugals första oberoende Music Label, och släppte tillsammans en rad skivor under de följande åren, ofta med tydliga discoinfluenser
. Musikmagasinet Mundo da Canção prisade exempelvis bolagets skiva ”Jardim Jaleco” för ”Årets bästa barn-discoskiva”. 1979 återuppstod ”Sheiks” med Carlos Mendes i spetsen, i en programserie producerad av RTP. Gruppen släppte ytterligare 2 nya album fram till 1980. 1984 flyttade Carlos till Brasillien och kom under lång tid att resa runt i världen i för en rad internationella musikaliska samarbeten. Han var fram till 2006 fortfarande aktiv sångare men har numera valt att lägga musikkarriären på hyllan.

 

Det här var alltså den tredje delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 4 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera