Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 20

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 20:e december tar vi tempen på Nonstop (ESC 2006) och Sabrina (ESC 2007).

 

2006: Nonstop

Nonstop grundades år 2001 genom ett portugisiskt tv-program vid namn Popstars, vars syfte var att skapa en flickgrupp på fem medlemmar. Dessa medlemmar var alltså Andrea Soares, Ana Rita Reis, Fátima Sousa, Kátia Moreira och Liliana Almeida. Senare samma år släppte de sitt första album, Nonstop med ”Ao Limite Eu Vou som första singel. Låten blev en sommarhit hemma i Portugal och albumet sålde guld. I och med deras framgångar i hemlandet började andra länder få nys om dem, bland annat Kanada, Belgien och Sydafrika. Men ett halvår efter att gruppen grundades lämnade Fátima Sousa gruppen. Nonstop fortsatte dock som kvartett och släppte sitt andra album 2004, Tudo Vai Mudar, även den rönte framgångar i hemlandet.

2006 bjöds Nonstop in för att tävla i 2006 års Festival da Canção, och ställde upp med låten ”Coisas de nada” (sv. Meningslösa saker). Efter ett internval valde RTP att återinföra en nationell uttagning, med tio tävlande bidrag, där juryn och tittarna hade lika stort inflytande, båda grupper gav 12 poäng till sin favorit och gick ner i klassisk Eurovisionspoängskala ner till enpoängaren till den man gillade minst. Detta ledde dock till att Nonstop och Vânia hamnade på samma poäng. Juryn hade Nonstop som vinnare, men inte tittarna. Kontroversiellt nog fick juryn sista ordet så att Nonstop vann, vilket resulterade i burop från publiken. Det bristande stöd Nonstop hade hemifrån gagnade knappast dem när de fick tävla i Eurovisionens semifinal i Aten 2006. Tredje gången på raken missade Portugal finalen, med bara 26 poäng och en 19:e plats i semin. En ytterligare taskig aspekt i detta var att Nonstop sedan vann det ökända Barbara Dex-priset, som sedan 1997 tilldelas den artist med sämst klädsel på scen.

Nonstop splittrades efter Eurovision, och vad medlemmarna gjort efteråt är oklart, annat än att Liliana Almeida kollaborerade med rapparen Gutto på en singel året efter.

 

 

2007: Sabrina

Maria Teresa Villa-Lobos, mer känd som Sabrina, föddes i Setúbal i Portugal den 30:e mars, 1982. Sabrina började sin sångkarriär med att sjunga på skol- och familjefester och hade vid 16 års ålder vunnit en hel del karaoketävlingar, men innan karriären tog fart har hon även spelat futsal. Sabrina var mellan 2003-2006 med i en tjejgrupp vid namn Teenagers, men inledde sin solokarriär strax därpå, och ställde då upp i Festival da Canção 2007.

RTP hade inför detta års upplaga av Festival da Canção förmodligen lyssnat på den kritik portugisiska folket hade mot upplägget året innan, för detta år var det bara telefonröstning som gällde. Här framgick det väldigt tydligt vem tittarna favoriserade mest, Sabrina tog en jordskredsseger med sin låt ”Dança Comigo” (sv. Dansa med mig), och vann med nästan dubbelt så många röster som tvåan! Givetvis innebar det att hon fick äran att tävla i 2007 års Eurovision som för första gången hölls i Helsingfors i Finland efter skräckrockbandet Lordis triumf.
I och med detta var det många länder som körde med rock i tävlingen, så Portugal stack då ut med ett helt annat sound som den latinopoplåten ”Dança Comigo” ändå var. Tyvärr blev det finalmiss för fjärde gången i rad, även om Portugal var riktigt nära att faktiskt nå finalen denna gång. 11:e plats, med bara tre poäng upp. Portugal hade klart häng på finalplatsen, ironiskt nog föll man på sina egna röster, genom att ge tolvan till Moldavien som gick om! Detta skulle dock inte bli sista gången ett land orsakat sin egen finalmiss.

Sabrina är än idag aktiv som musiker, även om hon sedan 2012 övergett artistnamnet och nu uppträder under namnet Maria Teresa. Hon släppte ett album under sitt nya artistnamn, som heter Faltam-me as Palavras, och dess förstasingel med samma titel blev en hit i Portugal.

 

Det här var alltså den 20:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 21 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera