I fredens tecken: Lucka 14

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 14:e luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2013.

 

Vem handlar det om?

Inna Leonidivna Bordjuh, egentligen Zlata Ognevich, föddes den 12:e januari 1986 i Murmansk i nuvarande Ryssland. Hennes föräldrar är ukrainare och familjen kom även att flytta till Sudak på Krimhalvön där Zlata växte upp, och vid 18 års ålder flyttade Zlata till Kiev där hon studerade musik där hon sedan kom att bli solist i den ukrainska arméns sång- och dansensemble.

 

Flera försök att tävla i Eurovision

År 2010 gjorde Zlata sitt första stora framträdande då hon var en av de som tävlade om att få bli Ukrainas representant till Eurovision Song Contest. Som vi tidigare har berättat om var det ju egentligen artisten Vasyl Lazarovych som hade valts ut men detta justerades till en ny final där Zlata skickade in sitt bidrag ”Tiny Island” och kom med – och hamnade på femte plats. Året därpå sökte hon igen, den här gången med ”The Kukushka” som hamnade på andra plats (även om det var tal om att göra om finalen).

Det skulle dröja till 2013 innan Zlata skulle få sin chans på riktigt. Den gången tävlade hon i den nationella finalen Evrobachennya 2013 med låten ”Gravity” av Mikhail Nekrasov som vann och nu skulle Zlata få åka till Malmö där Eurovision skulle hållas.

 

Men först skulle låten göras om…

…och då ville man få in förslag från allmänheten om hur låten kunde förbättras. Det var inte mycket i själva låten som ändras, däremot sågs själva scenshowen över bland annat med att det ukrainska teamet hade tagit in den ukrainsk-amerikanske studenten Igor Vovkovinskiy, som för tillfället var USA:s längsta man (totalt 234,5 cm hög), att bära in Zlata på scenen inför hennes scenframträdande. Denna gimmick verkade fungera då Ukraina kvalificerade sig med enkelhet till finalen och sedan lyckades ta hem bronsplatsen efter Danmark och Azerbajdzjan.

 

 

Vad har hänt sedan dess?

Efter sin Eurovisionmedverkan har Zlata återkommit flera gånger internationellt, inte minst som programledare för Junior Eurovision Song Contest och som poängpresentatör i Eurovision. Hon har även haft en viss politisk karriär.

 


 

Kommentera