Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 6

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Vi har nu nått 70-talet och vi inleder med åren 1970-71!

 

1970: Hearts of Soul

I Eurovision 1970 representerades Nederländerna av de tre systrarna Maessen som framförde bidraget ”Waterman”. Systrarna Bianca, Stella & Patricia från Harderwijk bildade gruppen Hearts of Soul. De arbetade i slutet av 1960-talet som sångare för Dusty Springfield. 1969 spelade de in sitt debutalbum och 1970 fick de representera Nederländerna i Eurovision Song Contest på hemmaplan på RAI Congrescentrum i Amsterdam 21 mars. Systrarna tog hem segern i den nationella finalen och det var på så sätt de fick tävla för sitt hemland.

Året innan, 1969, hade Nederländerna vunnit Eurovision året innan tillsammans med Frankrike, Spanien och Storbritannien och att alla länder fick frågan att stå värd, där det bara var Nederländerna och Frankrike som visade intresse. Tävlingen hamnade också i Nederländerna.

I början av finalen 1970 visades filmsnuttar från kända platser i Nederländerna. Tävlingen år 1970 var också den första som använde sig av videovykort före uppträdandena. Tjejerna var måhända en grupp, men eftersom grupper med tre eller fyra medlemmar inte fick delta i tävlingen då, så kallade de sig Patricia and the Hearts of Soul. Patricia stod längst fram och Stella och Bianca fick stå och leka doakör. Upptempo-låten skrevs och och komponerades av Pieter Goemans. De slutade på sjunde plats av 12 deltagare.

I mitten av 1970-talet flyttade gruppen till Belgien. Där bildade de gruppen Dream Express och fick en hit med låten just ”Dream express”. Året därpå hade de möjligheten att representera Belgien i Eurovision Song Contest. Senare ändrade gruppen namn till LBS. Stella släppte också singlar under namnet Stella Mason och representerade Belgien i Eurovision Song Contest 1982. Bianca släppte flera singlar från början av 1980-talet fram till 1993. Under Eurovision Song Contest 1986 var Patricia bakgrundssångare till den vinnande deltagaren Sandra Kim. 1987 var Patricia också en sångare för Plastic Bertrands, Luxemburgs bidrag. Patricia Maessen gick dock tragiskt bort 1996 endast vid 44 års ålder av följderna av en stroke.

 

1971: Saskia & Serge

Nederländernas Eurovisionbidrag 1971 hette ”De Tijd” framfördes av duon Saskia & Serge, som består av det äkta paret Trudy van den Berg (född 23 april 1947 i Grootebroek) och sångaren & gitarristen Ruud Schaap (född 22 mars 1946 i Den Helder). Paret gifte sig 1969 och ändrade sitt yrkesnamn till Saskia & Serge, eftersom deras stil började locka gynnsam uppmärksamhet. På den tiden spelade Serge i bandet Les Lunettes och vid en viss tidpunkt kom Saskia med. I oktober 2019 firade de 50-årig bröllopsdag!

Duon fick ögonen på sig i samband med en talangtävling. 1970 deltog Saskia & Serge i den nederländska Eurovision-uttagningen med låten ”Het spinnewiel” (”The Spinning-Wheel”), som kom på en andra plats. De kom tillbaka 1971, denna gång sjöng de alla sex låtarna i urvalet, och ”De Tijd” valdes att gå vidare till den 16:e omgången av Eurovision Song Contest, som hölls i Dublin den 3 april. Låten skrevs av Gerrit den Braber och komponerades av Joop Stokkermans. Även om Saskia fick ett fel på mikrofonen i början av låten, slutade de på en sjätte plats av de 18 bidrag.

Efter att ha släppt flera album ändrade Saskia & Serge riktning 1976 genom att släppa ett framgångsrikt country-album. Albumet fick dem att märkas även utanför Nederländerna, och de blev de första holländska artisterna som fick uppträda på Grand Ole Opry i Nashville. Ytterligare hit-singlar följde och Saskia & Serge har fortsatt att släppa populära album av både originalmaterial och coverversioner.

 


 

Kommentera