Bella Notte – Lucka 15

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Vi har nått slutet av 80-talet vilket innebär att det handlar om 1988 års och 1989 års representanter!

 

Luca Barbarossa

Artisten och låtskrivaren Luca Barbarossa föddes den 15:e april 1961 i Rom. Han inledde sin musikbana som gatumusikant men 1980 förändrades detta då han blev inbjuden att medverka i en festival som han vann och därmed fick ett skivkontrakt. Han vann även en plats i Sanremofestivalen 1981 där han slutade på fjärde plats med Roma spogliata vilket ledde till att han kunde släppa sitt första album.

Under 1980-talet fortsatte Luca att släppa ny musik och 1986 tävlade han ånyo i Sanremofestivalen men hamnade nu på blygsamma 18:e plats med Via Margutta. Ett år senare var han med igen med låten Come dentro un film och då blev han nionde bästa.

År 1988 ställde Luca upp igen, den här gången med L’amore rubato som blev tredje bästa låt. I samma veva tillfrågades han om att tävla för Italien i Eurovision Song Contest, vilket han tackade ja till. Han fick däremot inte med sig sitt Sanremobidrag till Eurovision i Dublin utan tävlade med balladen ”Ti scrivo” som slutade på 12:e plats av 21 bidrag.

 

Ett år efter Eurovision-88 släppte Luca Barbarossa albumet Al di là del muro och 1992 gjorde han storstilad comeback i Sanremofestivalen som slutade med seger! Efter det har han gett ut ytterligare tio album varav det senaste släpptes 2018. Han har även deltagit ytterligare fyra gånger i Sanremofestivalen (1996, 2003, 2011 och 2018) men har hittills inte fått någon ytterligare seger.

 

Anna Oxa & Fausto Leali

Bakgrund om duon

Sångerskan Anna Hoxha, mer känd som Anna Oxa, föddes i Bari den 28:e april 1961. Hon en välkänd skådespelerska och TV-presentatör, men mest känd är hon för musiken och inte minst att hon har deltagit i Sanremofestivalen otaliga gånger. Dessutom har hon genom åren gett ut väldigt många singlar och album, däremot var det nu många år sedan sist som hon släppte nytt material.

Hennes musikaliska debut kom 1978 då hon för första gången medverkade i Sanremofestivalen. Bidraget hon framförde hette Un’emozione da poco och slutade på andra plats och tack vare det fick hon senare samma år ett skivkontrakt och gav ut sitt första album.

 

Fausto Leali, eller Faustino Leali, föddes i Nuvolento den 29:e oktober 1944. Hans musikkarriär inleddes som del av musikgrupper även om han redan 1962 hade släppt en första egen singel. 1967 fick hans dåvarande band The Novelty’s en stor succé med cover på låten Hurt som sålde guld (över en miljon skivor) i hemlandet. I slutet av 1980-talet deltog han också i Sanremofestivalen flera gånger som sedan skulle sluta med en vinst.

 

Blev en duo i Sanremofestivalen

1989 tävlade Anna Oxa och Fausto Leali som en duo i Sanremofestivalen där de framförde låten Ti lascerò. Tillsammans tog de hem den avgörande finalkvällen, vilket också ledde till att de fick representera Italien i Eurovision Song Contest samma år. Däremot byttes låten ut till ”Avrei voluto” som slutade på nionde plats i Lausanne.

 

Vad hände sedan?

För såväl Anna Oxa som Fauso Leali har karriärerna fortsatt med succéer. Bägge två har fortsatt att ge ut musik och uppträda men det var nu några år sedan de gav ut ny musik.

 


 

Kommentera