Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 13

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 13:e december tar vi tempen på Nucha (ESC 1990) och Dulce Pontes (ESC 1991).

 

1990: Nucha

Nucha, artistnamn för Cristina Isabel dos Santos Baldaia Trindade, föddes den 21 juni 1966 i Águeda, Portugal. Hon är popsångerska som främst gjort sig känd för att ha representerat Portugal vid Eurovision Song Contest 1990. Redan som trettonåring började hon sjunga i barer och gjorde TV- och radioreklam. Som sextonåring bildade hon en duo med en nära vän och detta ledde till ett antal spelningar. Mot slutet av 1980-talet valde Nucha att satsa på en solokarriär. Bland annat prövade hon år 1988 att komma med i den portugisiska Eurovisionuttagningen, vilket hon också lyckades med. Låten ”Se calhar”, som hon tävlade med, tog sig dock inte vidare. Men två år senare, dvs. år 1990, prövade hon lyckan igen och då skulle det gå mycket bättre.

Den portugisiska uttagningen 1990 hölls i mars månad i staden Estoril. Bidragen valdes precis som året innan ut av skivbolag i Portugal som blivit tillfrågade att delta. Varje skivbolag fick själva ta fram varsin tävlande med tillhörande bidrag. Under finalen röstade sedan jurygrupper fram en vinnare, som denna gång blev låten ”Há Sempre Alguém” av Nucha. Låten hade text av Francisco Teotónio Pereira och Frederico Teotónio Pereira medan Luís Filipe och Jan van Dijck hade gjort musiken.

I Eurovisionen 1990 som hölls den 5:e maj i Zagreb, Kroatien (dåvarande Jugoslavien) tävlade Nucha som 16:e land ut av 22 tävlande. Låten fick endast poäng av Luxemburgs och Storbritanniens jury och stannade således på en tjugondeplats. Trots att låten inte föll Europa i smaken lyckades den väl på hemmaplan. I Eurovisionen var det Carlos Alberto Moniz som dirigerade.

Efter Eurovisionäventyret Nucha fortsatt med musiken, bland annat två år efter ESC 1990 släppte hon sitt debutalbum Tu vais ver som sedan har följts upp med ytterligare 6 stycken album. 2009 försökte hon på nytt att representera Portugal i Eurovisionen, men låten ”Tudo está na tua mão” blev bara fyra i finalen. År 2013 gick hon in i det portugisiska Big Brother-huset, men röstades ut efter 28 dagar. Hennes senaste musikalbum släpptes 2007.

 

 

1991: Dulce Pontes

Dulce José da Silva Pontes föddes den 8 april 1969 i Montijo, Portugal, är en av Portugals mest erkända sångerskor som både gjort succé på hemmaplan och även internationellt. Hon sjunger traditionell portugisisk musik där bland annat fado och folklore ingår. Hennes kapacitet och repertoar är bred. Som barn var hon tidigt i att lära sig spela piano och musiken studerade hon vid Lissabon-konservatoriet, men även modern dans. Runt 18 års ålder kom hon att bli skådespelare och artist som syntes en del i TV. Snart skulle hon även ställa upp i den portugisiska Eurovisionuttagningen.

RTP fortsatte med systemet att bjuda in skivbolag till Festival da Canção och denna gång var det fyra skivbolag som tackade ja. Finalen hölls i mars 1991 vid den dåvarande internationella mässan i Lissabon med åtta tävlande. Vinnaren i finalen blev Dulce Pontes med låten ”Lusitana paixão” som därmed fick representera Portugal vid Eurovisonen 1991 i Rom. Fred Micaelo och José da Ponte skrev texten medan den sistnämnde även gjorde musiken tillsammans med Jorge Quintela. I Eurovisionen var det Fernando Correia Martins som var dirigent.

För första gången på väldigt många år fick Portugal en väldigt bra slutplacering i tävlingen, en åttondeplats med totalt 62 poäng. Detta var Portugals dittills fjärde bästa placering genom tiderna och den första topp 10-placeringen sedan 1980.

Efter Eurovisionen 1991 tog karriären fart då hon under hela 1990-talet släppte ett stort antal album. Efter att ha släppt ett Best of-album 2003 har hon släppt ytterligare album, det senaste år 2017. Musikaliskt har hon blandat allt från mainstream pop till världsmusik, men hon försöker blanda in klassiska toner. Hon har genom åren samarbetat med en mängd olika artister. Idag är hon också förälder till en son född 2002 och en dotter född 2009.

 

Det här var alltså den 13:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 14 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera