Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 5

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Den här gången bjuder vi till historielektion om åren 1968 & 1969!

 

1968: Ronnie Tober

Ronnie Tober föddes 1945 i Bussum, Nederländerna, men flyttade i tidig ålder till Albany i staten New York. Han sjöng i flera TV-program med bl.a Perry Como och sjöng även för John F. Kennedy och Richard Nixon 1960. Han återvände till Nederländerna 1963 och fem år senare tävlade han för sitt hemland Nederländerna i Eurovision Song Contest med låten ”Morgen”.

1968 hölls Eurovision i Royal Albert Hall i London, men trots den stiliga kostymen Ronnie bar fick låten endast 1 poäng från Italien och slutade på en delad 16e plats (av 17) med Finland, alltså sist. Men inte hängde han läpp för det! Han har en framgångsrik karriär inom showbusiness och har framträtt i musikaler, filmer, haft egna TV-program och släppt flertalet album.

1999 blev han diagnostiserad med cancer men lyckades bekämpa den. 2002 stiftade han ” The Ronnie Tober Foundation” i syfte att stötta personer med utvecklingsstörning i branschen. För hans gedigna arbete blev han, 2003, tilldelad Oranje Nassauorden av drottning Beatrix av Nederländerna.

 

1969: Lenny Kuhr

Den 22:a februari 1960 såg Lenny Kuhr dagens ljus i staden Eindhoven. När hon var 17 år startade hon sin musikaliska karriär, mest sånger på franska.

1969 fick hon chansen att representera Nederländerna i Eurovision Song contest med låten “De Troubadour“ som hon komponerat tillsammans med textförfattaren David Hartsema. Hon vann men fick dela förstaplatsen med hela tre länder (Spanien, Storbritannien och Frankrike) då alla fått samma poäng. Då detta aldrig hade hänt tidigare så visste man inte hur man skulle agera så alla vinnare fick sjunga sin sång igen efter vinsten. Sverige och några andra länder ansåg att detta var skandal och deltog inte året därpå.

I början av 1970-talet så var Lenny mer populär i Frankrike än i sitt hemland. Tidigt 1980-tal fick hon äntligen en hit i sitt hemland och 1982 återvände hon till den nationella uttagningen av ESC men då som programledare. I början av 1990-talet, när Gulfkriget rasade, stöttade hon det israeliska folket genom att delta i låten “Shalom from Holland”.

 


 

Kommentera