Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 12

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Näst på tur i vår serie är åren 1986 och 1987!

Men vi ska börja med att tala om att Nederländerna inte ställde upp i Eurovision 1985, vilket också var första gången någonsin som landet inte närvarade vid en Eurovision. Anledningen berodde på att finalen 1985 inföll den 4:e maj, vilket är Nationella dagen för åminnelse av döda. Dock var landet tillbaka i tävlan redan året därpå och det är nu vår historia fortsätter.

 

1986: Frizzle Sizzle

Gruppen Frizzle Sizzle bestod av systrarna Karin och Laura Vlasblom (födda den 10:e augusti 1967 respektive 8:e oktober 1968) samt Mandy Huydts (född 9:e april 1969) och Marjon Keller (född 1:a juni 1970). Dessa fyra tjejer träffades under en inspelning av Kinderen voor Kinderen som kan ses som en slags barnkör. De var då i åldrarna 11-14 år. På grund av att det fanns en åldersgräns på 13 år valde systrarna Vlasblom att lämna kören efter den första inspelningen, medan Mandy och Marjon också deltog vid den tredje respektive fjärde inspelningen. År 1984 valde tjejerna att slå sig samman till en grupp som de döpte till Frizzle Sizzle.

Nederländerna hade som tidigare nämnt inte deltagit i Eurovision 1985, men redan året därpå blev det klart att de ville delta igen. För att hitta en bra artist och låt genomförde det nationella TV-bolaget en final av Nationaal Songfestival där tio bidrag deltog. Jurygrupper i Nederländerna fick utse vinnaren, där det blev en solklar seger för Frizzle Sizzle och deras låt ”Alles heeft een ritme” som fick hela 117 poäng mot tvåans 96 poäng.

Frizzle Sizzle representerade alltså Nederländerna i Eurovision 1986 där de hade startnummer 7 av 20 länder. Trots seger i den nationella finalen uteblev succén i Bergen, där de bara fick ihop 40 poäng vilket gav trettonde plats. Detta var samma slutplacering som Nederländerna hade fått två år tidigare. Istället gick segern till grannlandet Belgien och deras Sandra Kim, som på den tiden var den yngsta vinnare någonsin (blott 13 år gammal).

När Eurovision var över fortsatte Frizzle Sizzle att göra musik ihop, men år 1989 avslutades samarbetet. Därefter har tjejerna haft olika soloprojekt för sig. Laura Vlasblom har bland annat gjort röster i många tecknade serier, vilket även Mandy Huydts har gjort (om än att hon fortsatt lite på musikspåret). Mandy delade också ut Nederländernas poäng i Eurovisionfinalen 2011. Marjon Keller studerade har därefter gjort många röstskådespelaruppdrag t.ex. i reklam och undervisningsfilmer. Under 2010-talet hade hon också ett eget radioprogram. Vilken väg Lauras syster Karin gick är dock okänt.

 

1987: Marcha

Margaretha Hendrika Maria Groeneveld, artistnamn för Marga Bult eller Marcha, föddes den 2:a juli 1956 i Lattrop, Overijssel. Hon är sångerska och tv-presentatör som genom åren arbetat med en mängd olika artister. Det började år 1979 då hon slog sig samman med sångerskan Marianne Wolsink, som tidigare varit en del av gruppen Tech-In. Tillsammans släppte de två singlar under namnet Tulip innan Marcha år 1981 hoppade av projektet för att bli ny sångerska för gruppen Babe. Mellan åren 1981-86 var Marcha en del av den gruppen (under artistnamnet Marga Bult) som turnerade runt i Europa och Asien och släppte två album och en hel del singlar. 1986 gick gruppen skilda vägar.

Ett år efter att gruppen Babe lagt ned helt och Marcha gått solo blev hon tillfrågad av nederländska TV-bolaget NOS att representera Nederländerna vid Eurovision 1987, något hon tackade ja till. I en mindre nationell final framförde hon 6 stycken låtar där jurygrupper fick rösta fram en vinnande låt. Det blev till sist ”Rechtop in de wind” som fick flest röster och som Marcha fick tävla med. Hon antog artistnamnet Marcha för att göra det lättare för den internationella pressen att uttala namnet.

I Eurovisionen som hölls i grannlandet Belgien gick det väldigt bra för Marcha och hennes ”Rechtop in de wind” som fick 83 poäng vilket räckte till en femteplats. Förutom det vann hon också ett pris bland presskåren på plats.

Marcha har efter sitt Eurovision-äventyr fortsatt med musiken men också prövat på andra saker bland annat i rollen som tv-presentatör. Dessutom var hon med bildade en Diva-grupp med Sandra Reemer och Maggie MacNeal år 2000 (som vi berättat om tidigare i den här serien). De höll ihop i många år, om än att de blev en duo då Sandra Reemer hoppade av samarbetet efter fem år.

 


 

Kommentera