Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 3

ukrainecalling-header-03

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 3 december, presenterar vi Ukrainas första vinnare – Ruslana!

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2004: Ruslana

Ruslana Stepanivna Lyzhychko föddes den 24 maj i Lviv i västra Ukraina, under den tiden landet fortfarande var en del av Sovjetunionen. Hennes pappa Stepan hade sitt ursprung i en etnisk minoritet i de Karpatiska bergen i västra Ukraina, kallad Hutsulerna, medan mamman Nina var huvudsakligen etnisk Ukrainare. Båda föräldrarna var dock måna om att Ruslana skulle få en musikalisk utbildning, och skrev därför in henne på en lokal musikskola redan i fyraårsåldern. Hon blev snabbt duktig både som sångerska och pianist, vilket gjorde att hon efter högstadiet sökte in på Lvivs Musikkonservatorium. Där utbildade hon sig till klassisk pianist och symfoniorkesterdirigent. 1995, d.v.s. samma år som hon tog sina examina, gifte hon sig med sin producent Oleksandr Ksenofontov. 1996 kom Ruslanas första stora musikaliska genombrott när hon vann tävlingen Slavianski Bazaar i Vitebsk i Vitryssland. Denna tävling startade redan 1992 och är en Östeuropeisk talangjakt som genom åren blivit startpunkten för flera Östeuropeiska Eurovisionstjärnor, bl.a. Donny Montell, Zeljko Joksimovic och Tose Proeski. Efter Ruslanas vinst påbörjades produktionen av hennes första album ”Myt Vesny – Dzvinkyi Viter” som släpptes 1998. En av låtarna på albumet; Svitanok (Soluppgång), blev en stor hit i Ukraina och musikvideon till låten blev den dyraste men också mest framgångsrika dittills i Ukrainas historia. Tack vare framgångarna blev Ruslana vald till årets person i Ukraina 1999. Fram till 2003 var Ruslana dock mest verksam med olika typer av välgörenhetsprojekt men också ett antal julskivor och julmusikaler – alla med influenser och kopplingar till Hutsulernas kultur och musik, hennes pappas ursprung.

2003 påbörjade Ruslana sitt projekt Dyki Tantsi / Wild Dances, som skulle mynna ut i ett etnopopalbum med Hutsuliska inslag. Albumet släpptes under sommaren 2003, och blev en enorm framgång. Den ursprungliga ukrainska versionen av albumet sålde över 170 000 ex på sina första 100 dagar och kom sedan att bli den mest sålda skivan i Ukraina någonsin. Ruslanas framgångar gjorda att hon tidigt blev den Ukrainska televisionens förstaval inför Eurovision 2004, och eftersom tv-bolaget NTU valde artist och bidrag internt så offentliggjordes det tidigt under 2004 att Ruslana skulle tävla för Ukraina. Låten ”Wild Dances” var en delvis översatt version av ”Dyki Tantsi” som förekom redan i albumet som släpptes 2003. Detta var dock inom den tillåtna tidsgränsen för offentliggörande som EBU bestämt. Låten hade producerats av Ruslana och hennes make Oleksandr samt ett brittiskt/amerikanskt producentteam. Inför Eurovision lade man dessutom ned mycket energi på att forma en scennummer med tydliga etniska inslag inspirerade av Hutsulisk kultur – framförallt kläder och instrument.

Redan innan 2004 års Eurovision hade startat i Istanbul, hade Ruslana utsetts till storfavorit bland spelbolagen. Trots detta så lyckades Ukraina ”bara” komma tvåa i den stora semifinalen, på 256 poäng – 7 poäng bakom Zeljko Joksimovic och Serbien & Montenegro som vann semifinalen. Men i finalen så kunde Zeljko inte rå på de vilda Karpatiska dansarna – som fick totalt 280 poäng och som därmed gick hem med vinsten. Vinsten blev Ukrainas första – och faktiskt också det unga landets första riktigt stora internationella framgång. Detta gjorde att Ruslana vid hemkomsten till Kiev inte bara fick hedersutmärkelsen ”Ukrainska folkets artist” utan blev också utsedd till officiell rådgivare åt premiärministern. ”Wild Dances” fick också en enorm framgång på Europas musiklistor, bl.a. med topplaceringar i Sverige, Belgien, Grekland och Ryssland. Förutom detta blev Ruslana också utnämnd till ”Mest populära personen 2004” i Belgien samt ”Sexigaste kvinnan 2004” i Grekland.

Ruslana kom faktiskt tillbaka till Eurovision 2005, men då som pausunderhållningsartist. Ursprungligen skulle hon ha varit en av programledarna, men då hon fick förhinder p.g.a. en välgörenhetsgala för Tjernobyl-offren fick hon avböja erbjudandet. Hon lyckades emellertid göra ett rejält intryck som pausartist när hon med hjälp av eldkastare hettade upp sitt framträdande till låten ”Heart on fire”.

Sedan framgångarna med ”Wild Dances” kom Ruslana att göra flera framträdanden i många olika sammanhang. Främst som tv-personlighet i bl.a. Ukrainska idol (som domare) men också som aktiv politiker inom den Pro-Europeiska rörelsen. Ett udda inslag är dock att hon också gjort intryck i TV-spelsvärlden, men då som ”radiovärd” i den fiktiva radiostationen ”Vladivostok FM” i spelet Grand Theft Auto IV som släpptes 2008. I spelet förekommer även ”Wild Dances” som bakgrundsmusik!


 

Kommentera