I fredens tecken: Lucka 23

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den näst sista luckan berättar vi om den artist som ersatte den tidigare utvalda representanten för Ukraina i Eurovision 2022 vilka sedan skulle bli favoriter i tävlingen och nästan få full pott av tittarnas maxpoäng!

 

Vilka handlar det om?

Hiphopgruppen Kalush har spelat ihop sedan 2019 och utgörs av Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk och MC Kilimmen. Själva bandnamnet kommer från Oleh Psiuks hemstad. De släppte sin första låt Ne marynuihösten 2019 som följdes upp med Ty honysh och sedan debutalbumet som släpptes 2021. Samma år beslöt sig gruppen för att utöka projektet till att heta Kalush Orchestra där man blandar både hiphop med mer traditionella toner. Ytterligare två medlemmar tillkom (Tymofii Muzychuk och Vitalii Duzhyk).

Ihor Didenchuk tävlade för Ukraina 2020 och 2021, då som en del av gruppen Go_A.

 

Vidbir i egen regi (och bara finalkväll)

Efter flera år hade UA:PBC avslutat samarbetet med den privata TV-kanalen STB varför de gjorde Vidbir i egen regi. Formatet ändrades från att ha innehållit heats/semifinaler till att bara bli en finalkväll. Sammanlagt valdes åtta artister ut varav en av dessa var Kalush Orchestra med bidraget “Stefania” som gruppmedlemmarna har gjort ihop (med undantag för MC Kilimmen).

Själva finalen hölls i början av februari 2022, ett par veckor innan Ryssland invaderade Ukraina, och fick i sig något kontroversiellt avslut efter att Alina Pash hade vunnit med bidraget “Tini zabutukh predkiv” men inte fick tävla då det framkommit att hon hade besökt Krimhalvön på ett sätt som inte är okej enligt ukrainsk lag. Alina valde därför att hoppa av sin medverkan och frågan gick då över till Kalush Orchestra, som kommit tvåa, som tackade ja att tävla för Ukraina.

 

Favorittippade att vinna

Sedan kom då den 24:e februari 2022, dagen då Ryssland valde att invadera Ukraina. Detta ledde strax efter till att Ryssland inte längre fick tävla och att Kalush Orchestra fick specialtillstånd att tillfälligt lämna landet (då det annars i skrivande stund är förbjudet för ukrainska män mellan 18 och 60 år, om man inte har tillstånd) för att kunna resa till Turin.

Veckorna inför tävlingen hypades bidraget mycket och ledde oddsen stort – så pass stort att det knappt gav något utdelning om det skull leda till en ukrainsk seger (vilket det också gjorde). Gruppen tävlade sedan i den första semifinalen, som de vann, och fick därför tävla i finalen. Där blev de däremot ”bara” juryns fjärde i ordningen men tack vare ett överväldigande stöd av tittarna som delade ut 439 poäng till gruppen gick de om juryns favorit Storbritannien och vann.
Det ska tilläggas att gruppen var bara 29 poäng från att nå maxpoängen från tittarna på 468 poäng (om alla länder hade gett 12 poäng utom det egna landet). Vi ska också säga det att inget land kommer att kunna slå Kalush’ tittarpoäng, i alla fall inte i 2023 års final (då maxpoängen som ett land kan få av en part är 432 poäng).

 

 

Vad har hänt sen?

Tack vare segern blev det tredje gången som Ukraina vann Eurovision Song Contest efter Ruslana 2004 och Jamala 2016. Men trots segern kommer landet inte att få stå värd för ESC 2023 och detta med anledning av det mycket oroliga läget landet befinner sig i sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022. Istället blir det som bekant Storbritannien som genomför arrangemanget på uppdrag av Ukraina och tävlingen hålls i Liverpool den 9:e, 11:e och 13:e maj. Det har sagts att Ukraina på något sätt ska involveras i produktionen. Samtidigt blir landet också direktkvalificerad till finalen i rollen som regerande Eurovision-mästare.

För Kalush Orchestras del fick man återvända till Ukraina bara dagar efter segern och för att få in pengar till kampen sålde de sin vinnarpokal för en större summa pengar. Gruppen har därefter åter fått tillstånd att lämna Ukraina för att ge sig ut på en turné, som bland annat besökte Sverige och flera städer i USA.

 


 

Kommentera