En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 20

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 20:e december presenterar vi Mei Finegold, som representerade Israel år 2014, samt Nadav Guedj, som representerade Israel år 2015.

 

2014: Mei Finegold

Meital Slominsky, känd som Mei Finegold, föddes den 16:e december 1982 i Rishon LeZion i Israel, där hon bor än idag. Hennes musikaliska karriär började genom diverse skolföreställningar, och hon fortsatte ta sånglektioner och lärde sig sjunga klassiska sånger. Sen dess blev hon frontsångerska i ett band som hette Disiac. Hennes riktiga genombrott kom 2009 när hon ställde i upp i ett talangprogram som hette ”Kokhav Nolad” – ett program som liknar Idol, och hamnade på tredjeplats där.

Mei blev således vald internt av IBA för Israels räkning 2014, och man utsåg tre låtar där folket med hjälp av telefonröster skulle säga sitt om vilken låt hon skulle tävla med. Valet föll på ”Same Heart” som fick 55% av rösterna.

Israel hade under en period hamnat i en svacka med tre raka finalmissar. Inför detta år hade de önskemål om att få tävla i Semifinal 2, då datumet för Semifinal 1 inträffade under en religiös högtid, en önskan som bifölls. Mei Finegold seglade inför semifinalen upp som en av storfavoriterna till att nå finalen, men detta slutade i platt fall. Hon lyckades bara skrapa ihop 19 poäng och hamnade näst sist.

Vad Mei Finegold gjort efter tävlingen har det varit svårt att hitta mycket info kring, förutom att hon 2016 medverkade i en musikalisk adaption av Lilla Sjöjungfrun ihop med en annan Eurovision-alumn, nämligen Hovi Star (som vi kommer ta upp i nästa lucka).

 

 

 

2015: Nadav Guedj

Nadav Guedj föddes den 2:a november 1998 i Paris, Frankrike, men bor sen en tid tillbaka i Netanya i Israel.

Efter en dyster period med fyra raka finalmissar bestämde sig IBA för att göra om sin urvalsprocess och valde den här gången att köra med talangprogrammet HaKokhav haBa (”Nästa stjärna” översatt) som då var inne på sin andra säsong, och som fortfarande används som metod än idag för att utse vem som ska sjunga för Israel. Efter 10 veckor stod det till slut klart att Nadav Guedj vunnit, och fick därmed biljetten till Eurovision som i det här året hölls i Wien.

Låten han skulle tävla med, ”Golden Boy, presenterades den 12:e mars och var den första låten i Israels historia som sjöngs helt på engelska. Denna låt kom att sticka ut ganska mycket i ett väldigt balladtätt startfält med dess upptempo-rytmer med orientaliska toner, så till den grad att Nadav inte bara ordnade finalplats för Israel för första gången på fem år, och dessutom lyckades ta Israel upp på en suverän niondeplats, vilket blev starten på en positiv trend för Israel i Eurovision.

Nadav fortsatte sin musikaliska bana ihop med låtskrivaren Doron Medalie och släppte flertalet singlar under 2015, och i ma 2016 kom till slut hans självbetitlade debutalbum. Kort där efter gick Nadav in i Israeliska försvarsmakten 2016 men avskedades i augusti 2018 pga disciplinära bekymmer.

En lite rolig detalj är att ”Golden Boy” har en textrad som lyder ”But before I leave, let me show you Tel Aviv”. Vem vet, kanske får Nadav medverka på ett hörn i Eurovision nästa år nu när det hålls i just Tel Aviv?

 

RELATERAT

 


 

Kommentera