En israelisk julberättelse (i Eurovision-style) – Lucka 19

JULKALENDER. Nu påbörjar vi nedräkningen till Eurovision 2019 i Israel som i skrivande stund (december 2018) äger rum om ca fem månader. I 24 delar, som publiceras en per dag till och med julafton, tänkte vi presentera alla Israels Eurovisiontävlande genom tiderna, från deras premiärår 1973 till 2018. Förutom rolig och intressant information om de tävlande får ni också lite spännande anekdoter från uttagningar och uppträdanden.

Idag den 19:e december presenterar vi gruppen Izabo, som representerade Israel år 2012, samt Moran Mazor, som representerade Israel år 2013.

 

2012: Izabo

Izabo är ett israeliskt indierockband som grundades 1989 i Petah Tikva. Under denna tid var det ofta svårt för rockband att slå igenom ordentligt i hemlandet, så Izabo valde tidigt att sjunga på engelska för att försöka nå ut till en bredare publik. 1994 släppte de sitt första album ”Movie Maker”, men den var ytterst begränsad till enbart 50 kopior och är därmed inte betraktad som en offentlig release från dem. Bandet flyttade till USA och stannade där några år, men lyckades inte få sitt genombrott där heller, så de flyttade till sist hem igen till Israel. Deras första ”officiella” album kom ut 2003 och hette ”The Fun Makers”, och där började det ta fart för dem. De kritade på hos skivbolaget Sony BMG och började turnera utomlands. De släppte sen sin andra fullängdare ”Super Light” 2008.

IBA hade länge haft en del bekymmer om huruvida de kunde vara med i Eurovision 2012 dels då tävlingen hölls i Azerbajdzjan, som ligger nära Iran som Israel har en kylig relation till, samt att finalen hölls under en israelisk högtid. Trots detta ställde de upp i sedvanlig ordning, och IBA hade då bjudit in åtta möjliga artister till att få representera Israel, och valet föll till slut på Izabo, som presenterades tidigt i februari. Låten de tävlade med hette ”Time och var skriven utav bandmedlemmarna själva. Denna låt lyckades inte komma någon vart, Israel slutade på 13:e plats i sin semifinal och gick därmed inte vidare.

Kort efter deras sejour i Eurovision släppte de sitt tredje fullängdsalbum, ”Life Is On My Side”, där deras Eurovision-låt stod med. Vad som hänt senare har varit svårt att hitta info kring, även om de fortfarande ska vara aktiva.

 

 

 

2013: Moran Mazor

Moran Mazor föddes den 17:e maj 1991 i Holon. Info om hur hennes uppväxt såg ut och hur hennes musikintresse tog fart har varit svårt att hitta, annat än att hon efter att ha tjänstgjort i luftvärnet blev känd för att ha vunnit i en israelisk talangsåpa vid namn ”Eyal Golan is Calling You” 2011.

Israel valde att återgå till sin tidigare nationella uttagning, Kdam Eurovision, och satsade stort med tre semifinaler och en final. Moran gick direkt till final och lyckades vinna Kdam om än med ganska liten marginal med sin låt ”Rak Bishvilo” (sv. ”Bara för hans skull”).

Israel hade detta år fått sin förfrågan om att tävla i semifinal 2 tillgodosedd (då semifinal 1 skedde under en israelisk helgdag) och tävlade som startnummer 10. Antagligen kan det startnumret ha fällt dem eftersom de gick ut strax efter en av storfavoriterna den kvällen, grekiska ska-bandet Koza Mostra. Hur det än var lyckades Israel bara skrapa ihop 40 poäng och hamnade neslig 14:e plats i semifinalen och fick se finalen från läktarna. Detta trots att de hade fått viss favoritskap inför tävlingen.

Efter Morans försök i Eurovision släppte IBA en dokumentär om hennes resa i Malmö kallad ”A Girl With Glasses, men vad Moran gjort efter det har varit svårt att hitta information kring.

 

RELATERAT

 


 

Kommentera