Bella Notte – Lucka 1

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Resan startar från det år Italien gjorde premiär i tävlingen vilket var vid Eurovisions födelseår.

 

Men vi börjar från början…

Sex år efter Andra världskrigets slut startade italienska Rai en helt ny sångtävling som fick namnet Festival di Sanremo som anordnades i staden Sanremo i norra Italien. I tävlingen deltog ett antal artister med olika tävlingsbidrag och sedan röstades det fram vilken av låtarna som skulle vinna. Sanremo-festivalen, som den för övrigt kallas på svenska, har hållit igång sedan dess och har blivit en mycket populär festival i Italien som har passerat 70 upplagor – inte illa!

Det första året deltog 20 artister och vinnaren blev Nilla Pizzi med låten ”Grazie dei Fiori”. Artisten själv kom för övrigt även på andra plats (med Achille Togliani) med låten ”La luna si veste d’argento”.

 

Premiär för Eurovision

Fem år senare, år 1956, startade EBU upp Eurovision Song Contest som blev en slags internationell/europeisk motsvarighet till Festival di Sanremo som samlade olika artister från ett antal europeiska länder som fick uppträda på samma sätt och sedan avgjordes det genom omröstning vilken låt som skulle vinna.

Det första året deltog sju länder varav Italien var ett av dessa. Unikt nog skickade varje land två artister med varsin låt (eller en artist med två låtar) på premiäråret. Italiens val blev Franca Raimondi (född 8:e juli 1932) med låten Aprite le finestre samt Tonina Torrielli (född 22:a mars 1934) med låten Amami se vuoi. Bägge två deltog i Sanremofestivalen 1956 som avgjordes genom två semifinaler och en final där det var Franca som tog hem segern. Men Tonina fick ändå följa med till Eurovisionen tack vare regeln om att varje land skulle tävla med två låtar.

Tyvärr har den officiella poängräkningen 1956 inte gjorts offentlig varför det är oklart vilka placeringar bidragen fick. Den enda låt som juryn meddelade var vinnarlåten…

 

Fakta om artisterna

Tonina Torrielli inledde sin musikaliska karriär i Sanremofestivalen 1955 och kom sedan att bli en mycket populär artist i Italien. Men vid 31 års ålder år 1965 valde hon att dra sig tillbaka från scenen då hon ville ägna mer tid åt sin familj. Tillsammans med sin make bedrev de en skivaffär ihop. Med undantag för några få enstaka tillfällen har Tonina hållit sig borta från scenen sedan dess.

Franca Raimondi föddes i Monopoli och studerade bland annat operasång. 1956 debuterade hon på scenen i Sanremofestivalen och det med att vinna hela tävlingen och fick som sagt representera Italien i den första Eurovision-upplagan. Åren som följde syntes Franca till i en rad andra tävlingssammanhang. Franca avled i augusti 1988, endast 56 år gammal.

 


 

Kommentera