Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 14

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 14:e december tar vi tempen på Dina (ESC 1992) och Anabela (ESC 1993).

 

1992: Dina

Dina, artistnamn för Ondina Maria Farias Veloso, föddes den 18 juni 1965 i Carregal do Sal, Portugal. Hon är sångerska som under tonåren började syssla mer med musiken, framförallt under 1980-talet. Till exempel då hon år 1980 hamnade på åttonde plats i Festival da Canção med låten ”Guardado em Mim”, samt år 1982 då hon blev sexa med låten ”Gosto do teu gosto” samt åtta med låten ”Em segredo”. Under resten av 80-talet blev det både teateruppsättningar och singelsläpp. År 1992 ställde Dina åter upp i Festival da Canção, denna gång med låten ”Amor de Água Fresca” som det skulle gå väldigt mycket bättre för – åtminstone på hemmaplan. Musiken hade Dina gjort själv medan texten hade Rosa Lobato de Faria gjort.

Festival da Canção 1992 blev en någorlunda annorlunda uttagning jämfört med tidigare år. För första gången sedan 1980 anordnade RTP semifinaler inför finalen. Dock bjöds fem kompositörer in på förhand vilka fick sina fem låtar direktkvalificerade till finalen. Övriga bidrag delades upp i fem semifinaler á 3 bidrag per semifinal, där en jury fick rösta vidare ett eller två bidrag från varje semifinal. Dina var en av de tävlande i dessa semifinaler som juryn ville se i finalen. Totalt blev det tio bidrag som gjorde upp om segern, där endast jurygrupper fick rösta. De föll för ”Amor de Água Fresca” som framfördes av Dina, som därmed blev Portugals Eurovisionrepresentant 1992 i Malmö. I Malmö gick det något sämre då låten hamnade på 17:e plats. Det kan tilläggas att till dags dato är detta senaste gången en portugisisk artist har representerat Portugal då Sverige har arrangerat Eurovision Song Contetsts.

Dina har efter Malmöäventyret fortsatt med musiken, bland annat har hon givit ut en hel del album. År 2009 firade Dina 30-årsjubileum som artist med en stort konsert på konservatoriet i São Luiz. Men allt har ett slut och på grund av sjukdom har hon sedan 2016 fått lägga musiken på hyllan.

 

 

1993: Anabela

Anabela Braz Pires föddes den 22 september 1976, är en välkänd sångerska och skådespelerska i Portugal. Anabela började sjunga redan som barn och deltog då i en del sångfestivaler. Vid 11 års ålder släppte hon sin första singel och ett år senare representerade hon Portugal vid UNICEF Internationella festival i Nederländerna, där hon kom på andra plats. Endast 16 år gammal fick hon med ett bidrag i den portugisiska Eurovisionuttagningen och det var också där som hon gjorde sig känd för hemmapubliken på allvar.

RTP valde att behålla modellen med fem semifinaler inför finalen, med skillnaden att fler bidrag valdes ut men inget bidrag fick förtur till finalplats. I varje semifinal tävlade fyra bidrag och sedan röstades åtta av dem vidare till finalen. I vissa semifinaler behövde juryn inte välja någon och i en semi valdes alla ut. En antagning valde ut vilka bidrag som skulle tävla. Vinnarlåten blev ”A cidade (até ser dia)” framförd av den då 16-åriga Anabela, en låt av Pedro Abrantes, Marco Quelhas och Paulo da Costa. Låten blev en succé på portugisisk radio, den tredje mest hörda på hela det året.

Anabela fick därför åka till Millstret på Irland och tävla för Portugal och det gick faktiskt hyfsat okej, för när poängen var utdelade hade låten hamnat på tionde plats. Vilket för Portugal vid denna tidpunkt var en relativt hög placering om man jämför med hur det hade gått tidigare år.

Efter Eurovisionen tog Anabelas karriär fart och hon har släppt många album och även varit med i några musikaluppsättningar och filmer. Det senaste musikalbumet släpptes år 2015.

 

Det här var alltså den 14:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 15 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera