Bella Notte – Lucka 17

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Den här gången handlar det om de två år som Italien deltog i Eurovision innan Rai sedan tog en mycket lång paus från tävlingen.

 

Enrico Ruggeri

Enrico Ruggeri föddes i Milano den 5:e juni 1957.

Vid 15 års ålder debuterade han på musikscenen i en musikgrupp som bestod av honom själv och hans närmaste vänner. Gruppen kom att byta namn till Champagne Molotov för att sedan ta namnet Decibel som skapades tillsammans med en annan grupp. Deras första album släpptes på ett skivbolag 1978 och blev ingen större succé men efter att ha bytt stil från punk fick de delta i Sanremofestivalen 1980 vilket gav en framgång med albumet som släpptes det året. De fick även möjlighet att ge sig ut på turné.

Ett år senare lämnade Enrico bandet för att påbörja sin solokarriär, men även som låtskrivare åt andra artister samtidigt som han fortsätter sina ordinarie studier. 1983 släpper han sitt första soloalbum som får sin framgång, vilket senare följer i att han bland annat deltar själv i Sanremofestivalen 1984, 1986 och 1987 (då tillsammans med Gianni Morandi och Umberto Tozzi) då det slutade med seger!

Vid det nya decenniet 90-talets början återgår Enrico till rockspåret igen och 1993 vinner han åter Sanremofestivalen och får därmed representera Italien vid Eurovision Song Contest. Vinnarlåten ”Mistero” byts dock ut till den dramatiska balladen ”Sole d’Europa” som slutar med 12:e plats i tävlingen.

 

Även efter Eurovision har Enrico arbetat med musiken men han har även synts till som författare och programledare. Senast 2018 deltog han i Sanremofestivalen, vilket var hans 11:e deltagande.

 

Italiens avhopp från Eurovision

Efter 1993 års Eurovision valde Rai att ännu en gång lämna tävlingen. De hade tidigare under 1980-talet valt att hoppa av ett eller flera år och den här gången skulle pausen vara fram till 1997. Det är där som historien fortsätter nu.

 

Jalisse

Duon Jalisse består av sångarna Alessandra Drusian (född 18:e maj 1969) och Fabio Ricci (född 5:e september 1965). Innan de träffades första gången år 1990 hade bägge två etablerade artistkarriärer i bagaget och det skulle dröja fram till 1992 innan de började spela ihop som duon Jalisse.

1995 deltog de för första gången tillsammans i Sanremo Giovani, som är en tävling för nya artister i Italien. De framförde låten Vivo som hamnade på tredje plats, och även om det inte blev någon seger garanterades de att få tävla i den stora Sanremofestivalen det kommande året. Sagt och gjort, de tävlade då med Liberami och kom sexa.

Ytterligare ett år senare ställde de upp igen, den här gången med låten ”Fiumi di parole” – och den här gången blev det seger! Det innebar att duon fick åka till Eurovision i Dublin och representera Italien eftersom Rai valt att återvända till tävlingen igen efter tre års uppehåll. Väl på plats gick det väldigt bra då de fick en fin fjärdeplats.

 

Efter Eurovision åkte Jalisse ut på turné och besökte många olika länder samtidigt som de producerade ett musikalbum. Efter millennieskiftet släpptes nästföljande album och det har sedan följts upp med ytterligare några, det senaste år 2020.

Även om Jalisse sedan sin Eurovision-medverkan aldrig mer har fått tävla där har de gjort åtminstone ett försök, och det var för San Marino 2008. Tio år senare var de även en av jurygrupperna som var med och röstade fram Tjeckiens val till Eurovision

 

Ännu ett avhopp från Eurovision

Trots att Jalise hade lyckats komma på fjärde plats vid Eurovision 1997 valde Rai att hoppa av tävlingen igen, och nu blev den en paus på obestämd framtid. Det blev ett millennieskifte men fortfarande saknades Italien på startlistan. År 2008 uttalade sig två tidigare italienska Eurovision-deltagare (Vince Tempera och Toto Cutogno) om sorgen att Italien inte deltog, och om möjligen var det runt den tiden som EBU:s försök att få tillbaka landet in i tävlingen startade. Mycket riktigt skulle Italien komma tillbaka men när man var tillbaka skulle de ha gått 13 år sedan man senast deltog!

 


 

Kommentera