Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

PANELEN TIPSAR. Genom åren har en hel del internt uttagna bidrag och vinnare från nationella uttagningar runt om i Europa tvingats avstå tävlan i Eurovision Song Contest av olika anledningar. I denna artikelserie listar panelmedlemmarna Haris och Robban några av dessa och skriver lite kortfattat om varje bidrag och varför det blev som det blev.

OBS! Vi listar bidragen helt slumpmässigt både vad gäller årtalet och länderna. Artiklarna ligger enligt ordningen senast publicerad överst.

 

Säsong 4

Dani (Frankrike 1974)

Publicerad 19 november 2021

Artist och bidrag var utsedda men bara dagar inför finalen hoppade landet av. Varför?

Läs mer »

 


 

B’Avarija (Litauen 2002)

Publicerad 9 november 2021

En litauisk popgrupp vann den nationella finalen men blev i efterhand diskvalificerade. Varför?

Läs mer »

 


 

Grekland: Polina (1986)

Publicerad 3 november 2021

Denna gång handlar det om den grekiska sångerskan Polina som blev internt utvald att representera Grekland 1986.

Läs mer »

 

Säsong 3

Schweiz: Géraldine Olivier (1992)

Publicerad 27 september 2019

Denna gång handlar det om den schweiziska sångerskan Géraldine Olivier som ställde upp i Schweiz uttagning 1992 och vann – men fick ändå inte åka och tävla i Eurovision!

Läs mer »

 

 

Säsong 2

Belarus: Alyona Lanskaya (2012 & 2013)

Publicerad 21 september 2018

Denna gång handlar det om den sångerskan Alyona Lanskaya som inte bara blev diskvalificerad ett år utan som även bytte ut ytterligare en låt innan hon kom till Eurovision i Malmö 2013.

Läs mer »

 

 

Säsong 1

Albanien: Elhaida Dani – “Diell” (2015)

Publicerad 15 december 2017

Denna gång handlar det om Albaniens tilltänkta Eurovision-låt 2015 som vann den inhemska festivalen och tillika uttagningen för Albanien till Eurovision Song Contest 2015 i Wien, men som till själva Eurovisionen byttes ut till en helt annan låt, dock framförd av ursprungsartisten.

Läs mer »

 


 

Grekland: Themis Adamantidis – “Sarantapente kopelies” (1982)

Publicerad 12 november 2017

Denna gång handlar det om Greklands Eurovision-låt 1982 som blev diskvalificerad och tillbakadragen endast några veckor innan Eurovisionen skulle äga rum i Harrogate i Storbritannien.

Läs mer »

 


 

germany_smallTyskland: Corinna May – “Hör den Kindern einfach zu” (1999)

Publicerad 22 oktober 2017

Denna gång handlar det om Tysklands Eurovisionuttagning 1999 som slutade med ett tillbakadraget Eurovisionbidrag…

Läs mer »

 

 

Säsong höst 2016

lebanon_smallLibanon: Aline Lahoud – “Quand tout s’enfuit” (2005)

Publicerad 5 november 2016

År 2005 skulle Libanon ha debuterat i Eurovision Song Contest. Men kort innan tävlingen började hände något som gjorde att landet drog sig ur tävlan.

Läs mer »

 


 

hungary_smallUngern: Márk Zentai & Kátya Tompos (2009)

Publicerad 30 oktober 2016

När Ungerns nationella TV-bolag MTV skulle välja artist och bidrag till Eurovision 2009 så visste de inte om att det skulle bli kontroverser och att man skulle få anledning göra om valet hela tre (!) gånger – inom loppet av en och samma månad.

Läs mer »

 


 

Israel: Ilanit – “Balalaika” (1984)

Publicerad 22 oktober 2016

Sångerskan Ilanit (Hanna Dresner-Tzakh) representerade Israel på debutåret 1973 och kom sedan att tävla för landet även år 1977. Men när hon för tredje gången skulle ställa upp i Eurovision så hände något mycket oväntat…

Läs mer »

 


 

macedonia_smallMakedonien: Esma & Lozano – “Imperija” (2013)

Publicerad 14 oktober 2016

Inför Eurovision 2013 bestämde sig Makedonien för att genom internval välja ut låt och artist till Eurovision Song Contest 2013 i Malmö. I december 2012 presenterade man duon Esma Redzepova och Vlatko Lozanoski som sina representanter. Esma var den folkkära romska sångerskan och Lozano var det nya stjärnskottet i Makedonien. Två månader senare presenterades deras låt ”Imperija” i en direktsänd tv-sändning.

Läs mer »

 


 

georgia_smallGeorgien: Stephane & 3G – “We Don’t Wanna Put In” (2009)

Publicerad 7 oktober 2016

Tänk att ditt land befinner sig i öppen konflikt med grannlandet. Lägg också där till att just detta grannland ska stå värd för Eurovision Song Contest 2009. Och istället för att minska på spänningen och förena alla i musik så väljer man öppet att kritisera grannlandets ledare. Ungefär så kan man sammanfatta Georgiens beslut att sända gruppen Stefane & 3G med låten ”We Don’t Wanna Put In” till Eurovision Song Contest 2009 i Moskva.

Läs mer »

 


 

italy_smallItalien: Nina Zilli – “Per Sempre” (2012)

Publicerad 23 september 2016

Vid San Remo-finalen den 18 februari 2012 meddelade juryn att de hade bestämt sig för att Nina Zilli skulle få representera landet i Baku även om hon inte vann San Remo festivalen utan slutade på 7:e plats i finalen med låten “Per Sempre”. Från början var det inte helt klart om hon skulle ta med sig sitt San Remo-bidrag eller om det skulle bli en helt annan låt.

Läs mer »

 


 

germany_smallTyskland: Andreas Kümmert – “Heart of Stone” (2015)

Publicerad 16 september 2016

När telefonrösterna var räknade i Tysklands final 2015 hände plötsligt det mest oväntade man kunde tänka sig – vinnaren vill inte vinna!

Läs mer »

 


 

bosniaherzegovina_smallBosnien-Hercegovina: Hari Mata Hari – “Starac i More” (1999)

Publicerad 9 september 2016

Under det sista året av förra årtusendet valde Bosnien & Herzegovina att slå på den stora trumman och arrangera en nationell uttagning för att utse en representant till Eurovision Song Contest 1999. Men det var i efterhand som en kontrovers uppstod….

Läs mer »

 


 

malta_smallMalta: Ira Losco – “Chameleon (Invincible)” (2016)

Publicerad 2 september 2016

Ira Losco skulle efter 14 år vara med i den maltesiska uttagningen på nytt. Dessutom med två låtar. Men den låt som sedan vann ville hon inte tävla med…

Läs mer »

 


 

serbiamontenegro_smallSerbien-Montengro: No Name – “Moja ljubavi” (2006)

Publicerad 26 augusti 2016

År 2006 var sista gången som Serbien & Montenegro hade en uttagning som enad nation. Spänningarna i landet hade redan börjat då Montenegro förberedde sig för självständighet och relationerna blev inte bättre efter denna kväll. Detta sedan det blev struligt med jurygruppernas röster.

Läs mer »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen