Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 15

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Denna lucka tar upp Nederländernas Eurovisionbidrag 1994 och 1996!

 

1994: Willeke Alberti

Willy Albertina Verbrugge, mer känd som artisten och skådespelerskan Willeke Alberti, föddes den 3:e februari 1945 i Amsterdam i Nederländerna. Hon växte upp som äldsta barnet till sångaren Willy Albertini och hans Hendrika Geertruida Kuiper i en efterkrigstid efter Andra världskriget. Musikaliskt slog Willeke igenom som elvaåring då hon medverkade i en musikal. Under 1960-talet var karriären igång och hon släppte många låtar och hon hade ett eget TV-program tillsammans med sin pappa. Hon fortsatte med musiken även under 70-talet, om än i en begränsad skala. Istället fokuserade hon mer på att skådespela i en hel del filmer. Men sedan tog hon paus ett antal år och återvände först i slutet av 80-talet då hennes återkomst-platta sålde guld!

År 1994 blev Willeke tillfrågad av nederländsk TV att representera Nederländerna i Eurovisionen samma år, någon hon tackade ja till. Det hölls en nationell final för att utse hennes tävlingsbidrag. Totalt framförde hon åtta bidrag innan regionala jurygrupper fick rösta fram bidraget. Vinnande låten blev ”Waar is de zon?” av Edwin Schimscheimer och Coot van Doesburgh.

Eurovision 1994 ägde rum på Irland, vilket var andra året på raken som Irland stod värd för tävlingen. Hela 25 länder deltog, och Nederländerna tävlade som nummer 13 i ordningen. Resultatmässigt blev det ett praktfiasko för Nederländernas Willeke Alberti som hamnade på en blygsam 23:e plats med endast 4 poäng. Detta var till dags dato den absolut sämsta slutplaceringen någonsin och det ledde till att Nederländerna inte fick delta i 1995 års Eurovision, detta för att EBU på den tiden ville hålla antalet tävlande länder runt 25 stycken per år och då fick de med sämst slutplacering stanna hemma ett år.

Willeke har fortsatt med musiken även efter Eurovisionen. Hon sjöng in ett antal låtar som släpptes under sena 1990-talet och tidiga 2000-talet. Senaste albumet släpptes 2011, därefter har det främst varit jullåtar som släppts. Skådespeleriet har hon inte slutat med, utan där har hon förekommit i några roller. Hon har också fått några utmärkelser för sitt arbete. Willeke har varit gift tre gånger och har tre barn.

 

1996: Maxine & Franklin Brown

Artisterna Maxine (artistnamn för Gonny Buurmeester, född 14:e oktober 1970 i Rotterdam) och Franklin Brown (artistnamn för Franklin Kroonenberg, född 11:e mars 1961 i Rotterdam) slog sig samman till en duo inför Nederländernas Eurovision-uttagning 1996. De tävlade med låten ”De eerste keer” som Piet Souer och Peter van Asten hade gjort åt dem. Det har varit lite svårt att hitta fakta om vad de gjorde innan detta hände, mer än att Maxine alltid hållit på med musiken i olika former ända sedan barnsben.

Som vi tidigare nämnt fick inte Nederländerna tävla i Eurovision 1995 p.g.a. en för låg slutplacering i 1994 års final. Dock sändes finalen i nederländsk TV med kommentator. Det var först till år 1996 som landet fick delta igen och gjorde så. När landet nu återkom igen valde nationella TV-bolaget att slå på stort i uttagningen. Fem artister valdes ut som fick tävla med tre låtar vardera. Varje artist tävlade först mot sig själv i varsitt program, där tv-tittarna fick rösta fram den låt som de ville att den artisten skulle tävla med. Sedan hölls en final med alla fem tävlandes bidrag där nu regionala jurygrupper fick enkom rösta fram vinnarlåten. Med 51 poäng blev det Maxine & Franklin Brown som vann.

Inför Eurovision 1996 hade EBU infört en jurysemifinal i tävlingen som alla länder utom värdlandet, i det här fallet Norge, var tvungna att gå igenom för att nå finalen. Nederländernas representant Maxine & Franklin Brown lyckades ta sig vidare som nia i den semin och kvalade därför vidare till finalen där de mötte 22 tävlande. Efter omröstningen slutade de på sjunde plats med 78 poäng och därmed var ännu den nederländska finalplatsen säkrad även för 1997 års tävling!

Ganska snart efter Eurovision 1996 gick duon skilda vägar och startade egna solokarriärer. Maxine fick kontrakt med ett skivbolag men bytte strax efter till ett annat, för att sedan göra ännu ett byte. Hon har därefter släppt ett antal låtar, och 2007 förenades hon med Franklin igen då de gjorde en ny singel för första gången på elva år. Franklin å sin sida skapade sig sin egen Las Vegas-orkester (faktiskt samma år som Sveriges Martin Stenmarck tävlade med ”Las Vegas” i Eurovision) och har sedan fortsatt i olika samarbeten, men även i egna projekt.

 


 

Kommentera