Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 7

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020.

Nu är vi framme vid den sjunde luckan och den här gången blir det en specialare om artisten Sandra Reemer som representerade Nederländerna åren 1972, 1976 och 1979!

 

Fakta om Sandra Reemer

Barbara Alexandra Reemer, eller mer känd som artisten Sandra Reemer, föddes den 17:e oktober 1950 i Bandung, Indonesien. Familjen hade både nederländska, kinesiska och javanska rötter. Alexandra var det äldsta barnet i familjen. Hon kom att växa upp i Indonesien fram till år 1958 då familjen tog sitt flyttlass och flyttade till Nederländerna. Vid tio års ålder ska hon ha fått en gitarr av sin pappa som gjorde att hon kom in i den musikaliska världen.

Under 1960-talet deltog Sandra vid några talangtävlingar och 1963 spelade hon in en cover av artisten George Gershwins låt ”Summertime”. Tre år senare började hon sjunga med artisten Dries Holten, ett samarbete som höll fram till mitten av 1970-talet innan de gick skilda vägar och Sandra fortsatte att köra solo. Innan de bröt upp hann de släppa inte mindre än 30 singlar!

70-talet kom också att bli decenniet då Sandra Reemer fick tävla för Nederländerna i Eurovision vid tre tillfällen och det är dessa som vi kommer in på strax. Innan vi tar upp det kan vi berätta om att hon ställde upp i nederländska uttagningarna 1970 med låten ”Voorbij is de winter”, men den gången blev hon delad sist med noll poäng med fyra andra bidrag. Bättre skulle det gå 1972, 1976 och 1979.

 

1972: ”Als het om de liefde gaat” (med Dries ”Andres” Holten)

1972 blev Sandra Reemer och hennes duettpartner Dries Holten internt utvalda att representera Nederländerna i Eurovision samma år. De tävlade under namnet Sandra & Andres. I en mindre final framförde duon tre bidrag innan elva regionala jurygrupper fick utse en vinnarlåt. Det blev låten ”Als het om de liefde gaat” som tog hem segern och som de fick tävla med. Låten var gjord av Dries Holten och Hans van Hemert.

På plats på Eurovision i Edinburgh, Storbritannien, fick Nederländerna gå ut sist av startfältets 18 tävlande. Kanske var det ett gott tecken med tanke på att duon hamnade på en fjärdeplats med 106 poäng, vilket blev det fjärde året på raken som Nederländerna hamnade inom topp 10 (mellan 1960-68 hade framgångarna inte varit lika stora). Även på hemmaplan gick låten hem på topplistorna, och det gjordes översättningar på tyska, engelska och franska.

 

1976: ”The Party’s Over”

Fyra år senare var det dags för Sandra Reemer att åter få tävla för Nederländerna i Eurovision Song Contest. Fast denna gång var det inte helt givet eftersom hon fick tävla i en nationell final mot fyra andra. Någon duettpartner var det inte tal om heller eftersom att hon och Andres hade brutit upp ett år tidigare. Nationella finalen avgjordes i Haag där elva jurygrupper röstade fram låten ”The Party’s Over” med Sandra som vinnare. Låten var gjord av Hans van Hemert.

För andra gången skulle nu Sandra ställa sig på Eurovisionscenen och den här gången var hon hemmaplans-artisten i och med att Nederländerna hade vunnit året innan. Eurovision-finalen hölls i Haag och hade 18 tävlande. Nederländerna gick ut som nummer åtta i ordningen och hamnade på totalt 56 poäng, vilket gav en niondeplats. Det kan tilläggas att låten framfördes på engelska eftersom att EBU under några år på 1970-talet inte hade någon språkregel.

 

1979: ”Colorado” (som Xandra)

Tre år efter senaste gången blev Sandra Reemer än en gång tillfrågad att representera Nederländerna i Eurovisionen, den här gången tävlade hon under artistnamnet Xandra som bestod av henne själv och fem bandmedlemmar. TV-bolaget NOS arrangerade en mindre final där Xandra framförde fem låtar och sedan var det upp till regionala jurygrupper att utse en vinnarlåt. Juryns favorit blev låten ”Colorado” som fick 95 poäng mer än tvåan ”Lieveling”. Vinnarlåten var gjord av Rob Bolland, Ferdi Bolland och Gerard Cox.

1979 ägde Eurovisionen rum i Jerusalem i Israel där 19 länder deltog. Nederländerna tävlade som nummer 14 i ordningen men hamnade på en blygsam 12:e plats med 51 poäng.

 

Vad hände sen?

Efter de tre Eurovision-äventyren på 1970-talet skulle Sandra Reemer inte återvända igen som tävlingsartist. Däremot var hon en del av kören för nederländska bidraget 1983. På egen front gick de släppta singlarna inte alls lika bra som förväntat, vilket gjorde att hon mer och mer gick över till TV-världen i olika roller. Men Sandra släppte aldrig musiken helt utan den pågick parallellt både i solo- och grupp-projekt. Ett exempel på ett samarbete var när hon mellan åren 2000-2005 var en del av The Dutch Divas. Hennes sista musikalbum släpptes under 2013.

Tyvärr fick Sandra Reemers liv ett abrupt slut när hon i början av år 2017 fick bröstcancer. I juni samma år avled hon, 66 år gammal.

 


 

Kommentera