Bella Notte – Lucka 6

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Nu fortsätter vi resan som befinner sig i mitten av 1960-talet…

 

Bobby Solo

Roberto Satti, eller Bobby Solo som han kallar sig som artist, föddes i Rom den 18:e mars 1945. Under sin uppväxt intresserade han sig för musik och då framför allt av Elvis och rock’n’roll som var stort på den tiden. Han började snart att skriva sin egen musik och efter en flytt till Milano blev han också musikaliskt upptäckt och började ge ut egen musik under sitt nya artistnamn som enligt uppgifter ska ha tillkommit av en slump.

1964 deltog Bobby för första gången i Sanremofestivalen med Una lacrima sul visomen det blev ingen seger då. Faktum var ju det att Gigliola Cinquetti vann den festivalen och vann ju hela Eurovisionen varför Italien skulle stå värd för tävlingen under 1965. Samma år ställde Bobby upp igen i tävlingen med ”Se piangi, se ridi” som vinner och som därmed fick tävla på hemmaplan då Eurovision hölls i Neapel. Det blev till sist en femteplats för melodin i tävlingen.

 

Själva låtsläppet blev en stor succé på kort tid och Bobby sålde ganska omgående guld med sitt nysläppta album. På liknande sätt som gruppen Måneskin (senaste italienska Eurovision-vinnarna) idag firar framgångarna av sin seger gjorde även Bobby det på sin tid även om han inte vann Eurovision.

Bobby var snart tillbaka igen i Sanremofestivalen och han skulle även komma att vinna den igen 1969 tillsammans med Iva Zanicchi, men där var det Iva som fick åka och tävla i Eurovisionen.

Framgångarna har fortsatt för Bobby Solo som har fortsatt att göra musik, så sent som år 2020 gav han ut sitt senaste album, som för övrigt var det 39:e i ordningen!

 

 

Sergio Endrigo

Sångaren Sergio Endrigo föddes i Pola den 15:e juni 1933 och kom att växa upp i Istrien. På grund av Andra världskriget fick familjen, som då bestod av honom själv och hans moder, flytta och de hamnade slutligen i Venedig. För att tjäna pengar valde Sergio att sluta studera och började arbeta, och det var under den tiden som han lärde sig att spela gitarr. Han fick senare engagemang i orkestrar och 1959 debuterade han som sångare.

1960-talet var Sergios storhetstid då han började ge ut musik på allvar däribland med flera studioalbum. 1966 gjorde han sitt första framträdande i Sanremofestivalen och han deltog även de följande två åren. Först 1968 gav det seger och vinnarmelodin hette Canzone per te. Men det var inte med den låten han fick tävla med i Eurovision, utan då valdes låten ”Marianne” ut som fick skickas med till Royal Albert Hall i London under våren 1968. Det slutade med en tiondeplats.

 

Efter Eurovision kunde man se Sergio delta ytterligare gånger i Sanremofestivalen men det var framför allt utanför tävlingen som han var populär. År 2000 gjorde Sergio sin allra sista turné och bara fem år senare avled han till följd av sjukdom. Han blev 72 år.

 


 

Kommentera