Bella Notte – Lucka 21

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Efter succén med Il Volo 2015 var det dags för nästa representant att väljas ut. Och den här gången blev det ett internval när Sanremovinnarna inte ville åka till Stockholm och tävla…

 

Vem är Francesca Michielin?

Sångerskan Francesca Michielin föddes den 25:e februari 1995 i Bassano del Grappa. Hon började syssla med musik genom att studera piano och bas och hon sjöng även i en gospelkör i sin hemstad. Senare utvecklade hon även ett intresse för rockmusik och hon började även göra egna låtar.

 

Slog igenom i italienska X Factor

Själva genombrottet kom 2011 då hon sökte till och kom med i Italiens variant av The X Factor, som slutade med seger! Strax efteråt släpptes hennes debutsingel “Distratto” som omedelbart gick upp som nummer ett på den italienska topplistan och snart hade den sålt dubbel-platina i landet. Sedan dess har Francesca blivit ett stort namn på den italienska musikscenen, med flera listettor både på italienska och engelska.

 

Vann inte Sanremo (men fick tävla ändå)

År 2016 tävlade Francesca i Sanremofestivalen med låten Nessun grado di separazione. Låten tog sig till final där hon hamnade i den avgörande duellen mot gruppen Stadio och duon Giovanni Caccamo & Deborah Iurato. Efter att tv-tittarna, demoskop- och expertjuryn sagt sitt hade segern gått till Stadio. Men, på grund av en inbokad turné blev gruppen tvungna att avstå erbjudandet om att tävla i Eurovision samma år. Därför tillfrågade Rai Francesca om hon ville tävla istället vilket hon accepterade.

Inför Eurovision 2016, som ägde rum i Stockholm, gjordes tävlingsbidraget om något däribland att en del av slutrefrängen översattes till engelska. Dessutom fick låten också en engelsk titel (“No Degree of Separation”) om än att den framfördes på två språk. Resultatmässigt slutade det med 16:e plats.

 

Vad har hänt sedan dess?

Francesca har efter Eurovision fortsatt att producera musik, turnera och släppa album. Däremot har hon inte återkommit som tävlande artist till Sanremofestivalen om än att hon bara har medverkat som gästartist.

 


 

Kommentera