Bella Notte – Lucka 16

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Inledningen på det nya decenniet 1990-talet skulle visa sig bli guld för Italien vilket är något vi berättar mer om i den här delen av julkalendern…

 

Toto Cutugno

Artisten Salvatore ”Toto” Cutugno föddes den 7:e juli 1943 i Tendola i Toscana som det yngsta barnet i en syskonskara om fem. Familjen flyttade dock senare till en annan stad där Toto växte upp. Tack vare pappans musikbakgrund intresserade sig Toto också för musiken och lär sig både spela piano och dragspel.

Under 1960-talet medverkar han i en rad olika gruppsammanhang, framför allt som trummis och senare i discogruppen Albatross där han nu också får en karriär som sångare. Vid 70-talets mitt började Toto även parallellt med en solokarriär och 1976 får han och Albatross en hit med låten Volo 504 som kommer på tredje plats i Sanremofestivalen samma år.

På 1980-talet ger sig Toto även på en låtskrivarkarriär samtidigt som han hinner med att delta i Sanremofestivalen flera gånger där han vid sammanlagt 6 upplagor kommer tvåa. Många av låtarna blir hits även om det inte blir någon seger. Han blir även internationellt känd med L’Italiano som släpptes 1983.

1990 tävlade Toto åter i Sanremofestivalen och får ånyo en andraplats. Däremot tillfrågas han att tävla för Italien i Eurovision Song Contest, som det året ägde rum i Zagreb i dåvarande Jugoslavien (nuvarande Kroatien). Bidraget han får med sig heter ”Insieme: 1992” och kan sägas ha ett slags fredstema i att ena Europa som vid den tiden höll på att förändras i och med kalla krigets början till avslut. Och mycket väl gick det bra – till och med att det räckte för seger!

 

Året därpå, 1991, blev Italien värdnation efter att senast stått värd 1965. Toto Cutugno var då (tillsammans med Gigliola Cinquetti) programledare för finalen som ägde rum i Studio 15 di Cinecittà i Rom. Karriären har därefter rullat på för Toto som då och då har återkommit till Sanremofestivalen (senast var 2010).

 

Peppino di Capri

Giuseppe Faiella, mer känd som Peppino di Capri, föddes den 27:e juli 1939 på Capri. Genom åren har han fått hits som både sträckt sig nationellt men även internationellt, exempelvis Daniela”, ”Freva”, ”L’ultimo romanticoochUn grande amore e niente più.

Han är uppväxt i en musikerfamilj och han började som barn lära sig att spela olika instrument. I början av 50-talet börjar han och kompisen Ettore Falconieri att spela ihop på olika nattklubbar och de får även gig i TV (som var ganska nytt på den tiden).  Tillsammans bildar de också bandet Capri Boys som ganska snart får framgångar, bland annat får de ett skivkontrakt och byter namn till Peppino di Capri e i suoi Rockers. Peppino blir därmed frontfigur för bandet och får nu sitt artistnamn. Gruppen börjar som sagt att ge ut musik och de ger framgångar inte minst Malattia och Nun è Peccato. Framgångarna fortsatte sedan med lansering av twist-musik.

I slutet av 1960- och början av 1970-talet deltar Peppino i ett nytt band som får namnet New Rockers och samma decennium deltar han flera gånger i Sanremofestivalen varav att det blir en seger 1973. Karriären har annars löpt på därefter med flera singel- och albumsläpp och många deltaganden i Sanremofestivalen (totalt 15 gånger).

 

Tävlade för Italien på hemmaplan

Men vi ska även nämna att Peppino di Capri också fick representera Italien på hemmaplan när Eurovision 1991 ägde rum i Rom, mycket tack vare Toto Cutognos seger året innan. Peppino tävlade med låten ”Comme è ddoce ’o mare” som framfördes neapolitanska, vilket var första gången som ett värdland framförde sitt tävlingsbidrag på ett minoritetsspråk. Bidraget fick dessutom starta sist av alla och det räckte i poängen till en sjundeplats.

 


 

Kommentera