Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 11

ukrainecalling-header-11

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 11 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2008 som väckte stor uppmärksamhet i framförallt Sverige…

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2008: Ani Lorak

Ani Lorak, artistnamn för Karolina Miroslavivna Kuiek, föddes den 27 september 1978 i Kitsman, Ukraina (dåvarande del av Sovjetunionen). Hon är artist, låtskrivare och skådespelerska som i officiella sammanhang går under sitt artistnamn Ani Lorak. Namnet är hennes riktiga förnamn fast baklänges uttalat.

Under sin barndom växte hon upp med sin mamma och sina bröder, men senare även i fosterhem. Hon höll dock på med musik redan då och medverkade i olika sångtävlingar. År 1992 ställde hon upp i den populära sångtävlingen Pervotsvit där hon utsågs till vinnare, och genom detta mötte hon även producenten Yuriy Falyosa som gjorde att hon som 14-åring fick sitt första skivkontrakt. År 1995 ställde hon upp i en rysk talangtävling där hon antog hon artistnamnet Ani Lorak. Anledningen till detta artistnamn var att det fanns en annan Karolina med i startfältet och därför använde hon sitt artistnamn istället. Samma år flyttade Ani Lorak till Kiev, och bara något år senare var hon en stor stjärna i Ukraina. Åren därefter har hon producerat musik, där mycket har producerats i New York i USA.

Ani Lorak försökte år 2005 att bli Ukrainas representant på hemmaplan i Eurovision Song Contest, men slutade endast på andra plats efter GreenJolly som tog hem segern. Först tre år senare, år 2008, gjorde hon ett nytt försök att tävla. Denna gång ställde hon upp med poplåten ”Shady Lady”, som i den mindre nationella finalen vann överlägset. Inför Eurovisionen blev låten en av favoriterna att ta hem segern och den utmärkte sig till så föga att numret liknade en kopia av Sveriges representant Charlotte Perrelli. Båda tjejerna hade nämligen ungefärliga liknande klänningar och nummer, och visst hade även Ani Lorak svenska dansare bakom sig på scenen. Numret tilltalade Europa mycket – Ukraina vann sin semifinal och i finalen blev man ånyo tvåa, denna gång efter grannen Ryssland.

Efter ESC har vi sett Ani Lorak vara programledare för Junior Eurovision Song Contest 2009. Hon har också släppt musik regelbundet och varit ambassadör för olika välgörenhetsprojekt. Men vi har inte fått se henne göra ett nytt försök att tävla i Eurovision Song Contest. Idag är hon gift och är mamma till en dotter som föddes år 2011.

 


 

Kommentera