Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 20

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Den här gången får ni stifta bekantskap med bidragen från 2008 och 2010!

 

2008: Hind Laroussi

Hind Laroussi Tahiri, mer känd som artisten Hind, föddes i Gouda i Nederländerna den 3:e december 1984. Hennes pappa kommer från Marocko och mamman är från Nederländerna. Redan som barn började Hind lära sig att sjunga, vilket under skolåren ledde till att hon medverkade i en rad olika uppsättningar. År 2002 deltog hon också i programmet Soundmixshow där hon framträdde som Vanessa Williams, och ett år senare medverkade hon i Idol där hon hamnade på bronsplats. Samma år släppte Hind sitt första album som sålde drygt 40000 exemplar vilket året därpå gav henne en utmärkelse för bästa nykomling. År 2005 släpptes det andra albumet. Många av hennes låtar på dessa album har influenser av både pop och RnB men även arabisk musik.

Två år efter albumsläppet, hösten 2007, bekräftade nederländsk TV att de hade valt ut Hind internt som Nederländernas representant till Eurovision Song Contest 2008. Bidraget hon tävlade med hette ”Your Heart Belongs to Me” som hon gjorde tillsammans med Tjeerd van Zanen och Bas van den Heuvel. Även bidraget valdes ut i en intern process.

EBU hade år 2008 infört två semifinaler i Eurovisionen, och därmed också infört nya regler. Bland annat fick nu bara värdnationen och dåvarande ”Big Four”-länderna (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) vara direktkvalificerade till finalen (sedan 2011 ingår även Italien i den direktkvalificerade gruppen och därmed kallas gruppen sedan dess för ”Big Five”). Alla andra tävlingsländer fick således genomgå kvalprogrammen där tio finalplatser per semifinal stod på spel. Nio skulle tittarna tillsätta och en plats per semi gick till jurygrupper. Först delades alla länder upp genom lottning i de två semifinalerna, där Nederländerna hamnade i den första semin. De fick startnummer 15 av 19 och hamnade därefter på totalt 13:e plats med 27 poäng. Därmed gick inte Nederländerna vidare till finalen.

Drygt 1,5 år efter Eurovisionen startade Hind en insamling för att kunna producera sitt nästa album. Efter drygt ett år var allt klart och det blev en stor succé. Därefter fortsatte det hela med mer marknadsföring under några år. Därefter har vi fått uppgifter om att hon flyttat till USA där hon gett ut musik men då under sitt efternamn Laroussi som artistnamn (istället för sitt förnamn).

 

2009: De Toppers

Gruppen De Toppers bildades år 2005 av artisterna Gerard Joling (född 29:e april 1960) och Gordon Heuckeroth (född 6:e juli 1968) som ett gästband till artisten René Froger (född 5:e november 1960). Dessa tre skulle snart utgöra De Toppers. De hade lärt känna varandra under 1990-talet när René Froger hade gjort en serie konserter och bjudit in Gerard Joling och sedan också Gordon Heuckeroth som gästartister. Även om stämningen kanske inte var den bästa blev de i alla fall en trio eftersom publiken älskade deras framträdande. Efter att de hade format De Toppers och gjort utsålda konserter fortsatte de med att förbättra sig själva med kostymer och fyrverkerier som pågått sedan dess.

År 2009 valde nederländska TV-bolaget NOS, som ansvarade för Eurovision-uttagningen i Nederländerna, att fortsätta med internvalet. Trots att en internetomröstning ville se sångerskan Anouk som representant blev det istället trion i De Toppers som fick frågan och som tackade ja. Men valet orsakade vissa problem mellan NOS och dåvarande TV-bolaget TROS, och därefter valde Gerard Joling att tillfälligt lämna gruppen vilket satte press på NOS att antingen välja De Toppers eller någon annan. Efter några månader kom beskedet att Gerard skulle ersättas av sångaren Jeroen van der Boom (född 22:a juni 1972) och därmed var Eurovision-platsen säkrad.

För att utse tävlingsbidraget hölls en mindre final där De Toppers framträdde med 6 bidrag och där tv-tittare och jury fick tillsammans rösta fram en vinnarlåt. Det blev låten ”Shine” av Bas van den Heuvel och medlemmen Gordon Heuckeroth som blev valet. På plats i Eurovision, som 2009 ägde rum i ryska huvudstaden Moskva, lottades Nederländerna till den andra semifinalen och fick också gå ut sist av alla 19 tävlande i den semin. Dessvärre uteblev succén helt då gruppen hamnade på 17:e plats med bara 11 poäng, och något finalavancemang var därmed ute.

Medlemmarna i De Toppers har fortsatt att uppträda och ge ut musik, även om konstellationen har skiftat genom åren. År 2010 kom Gerard Joling tillbaka till gruppen igen och de förblev en kvartett till 2011 då Gordon Heuckeroth hoppade av. Det senaste tillskottet är Jan Smit (född 31:a december 1985) som hoppade på projektet hösten 2016. Han är för övrigt en av tre programledare för Eurovision 2020 när Nederländerna får stå värd!

 

2010: Sieneke

Sångerskan Sieneke Ashley Kristel Baum-Peeters, som artist mer känd under sitt förnamn Sienke, föddes den 1:a april 1992 i Nijmegen. Hon växte upp tillsammans med sin bror och sina föräldrar, och visade tidigt spår av musikalisk talang. Vid ett uppträdande upptäcktes hon av artisten Marianne Weber som Sinenke kom att ha ett långt samarbete med. Samtidigt som Sieneke utbildade sig till frisör gav hon år 2007 ut ett musikalbum som fick namnet ”It’s my dream” bestående av 80-talslåtar. Först tre år senare skulle hon få riktigt mycket internationell uppmärksamhet…

Efter fem Eurovision-floppar i rad (2005-09) valde nederländsk TV att ändra om sin nationella uttagning. Hösten 2009 bjöd TV-bolaget in musikern Pierre Kartner, mer känd som skaparen till Smurf-sången men också att ha gjort Nederländernas Eurovisionbidrag 1973, som fick i uppdrag att göra en låt för Nederländerna. Kort och gott satte han igång med sitt arbete och fick fram låten ”Ik ben verliefd (Sha-la-lie)” som framfördes på officiella språket nederländska. Demoversionen av låten gavs sedan till fem artister (fyra solo och en grupp) som fick ta fram sin egen version att framföra i tävlingen. Under en finalkväll i februari 2010 framfördes sedan alla fem versioner varpå tittarna och en fyramannajury, med bland andra Eurovision-vinnaren Johnny Logan från Irland, fick bestämma vinnaren.

Jury- och tittaromröstningen hölls där varje jurymedlem fick lägga en röst på den kandidat som den personen ville se tävla för Nederländerna. Tittarnas röst blev som en femte jurymedlem och gav en röst till den som fått flest röster. Efter juryröstningen hade två artister, Sieneke och Loekz, fått två juryröster vardera medan artisten Vinzzent fick tittarrösterna. Eftersom det då stod 2-2 blev det låtens upphovsperson Pierre Kartner som fick sista ordet, och han valde Sienke som därmed vann.

I Eurovision 2010, som ägde rum i Oslo, hade Nederländerna lottats att tävla i den andra semifinalens första halva. De lottades sedan att starta som nummer 9 av 17. Någon succé vart det inte då landet fick endast 29 poäng vilket räckte till 14:e plats och för sjätte året i rad var Nederländerna ute ur tävlan redan i semifinalstadiet. Nytt för året var att EBU införde kombinerad jury- och tittarröstning redan i semifinalerna, men det var alltså ingen gagn för Sienke som dock gjorde sig mest bäst i tittarröstningen (11:a) medan juryn satte henne på 14:e plats.

Drygt ett år efter Eurovison-äventyret syntes Sieneke tävla i programmet Sterren Dansen op het IJs (någon slags motsvarighet till Stjärnor på is, eller Skating with Celebrities som den amerikanska versionen heter), där hon kom på fjärde plats. Annars har hon fortsatt till viss del med musiken om än i minskad omfattning.

 


 

Kommentera