I fredens tecken: Lucka 20

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den 20:e luckan berättar vi om den artist som skulle ha representerat Ukraina i Eurovision 2020 och som på grund av coronapandemin fick kvarstå som artist ytterligare ett år.

 

Vem handlar det om?

Gruppen Go_A är ett ukrainskt electro-folkband som utgörs av Kateryna Pavlenko, Ihor Didenchuk, Taras Shevchenko och Ivan Hryhoriak. De startade bandet 2011, men det var först i december 2012 som deras första singel släpptes. Tre år senare släppte det helt då låten Vesnianka blev en succé, åtminstone på radio och året därpå släpptes debutalbumet Idy na zvuk som innehöll tio låtar.

Sedan senaste albumsläppet har gruppen gett ut enstaka singlar, men det var först 2020 som det tog fart igen.

 

Vann Vidbir 2020 – men fick inte tävla Eurovision 2020

Ukrainas Eurovision-uttagning 2020 var återigen Vidbir som med två semifinaler och en final samt delad jury- och tittarröstning avgjorde valet av artist och tävlingsbidrag. Sammanlagt valdes 12 akter ut varav hälften tog sig till final. En av dessa var Go_A med Solovey”, gjord av medlemmarna Taras Shevchenko och Kateryna Pavlenko.

I uttagningen gick det resultatmässigt väldigt bra för Go_A som först tog sig till final och där slutade de som både juryns och tittarnas vinnare. Allt var då klart för tävlan i Eurovision samma år, men på grund av coronapandemin som precis då hade startat ställdes som bekant hela tävlingen in den gången. Go_A fick därför precis som resterande 40 artister som hade valts ut till Eurovision 2020 inte åka och tävla den gången.

 

 

Fick tävla i Eurovision 2021

Strax efter det att beskedet om att ESC 2020 hade ställts in meddelade UA:PBC att Go_A skulle kvarstå som landets representant ett år till. Det var således första gången som samma artist fick tävla för Ukraina två år i rad. Artistvalet gjordes tidigt medan bidragsvalet blev klart först under 2021.

Själva låtvalet blev också en intern historia istället för att anordna en ny Vidbir-final för det ändamålet. Det gick till som så att en jury bestående av Eurovision-vinnaren Jamala, artisten och musikproducenten Yevhen Filatov, låtskrivaren Ruslan Kvinta samt Yaroslav Lodygin och Dmytro Khorkin som bägge representerade TV-bolaget UA:PBC fick internt rösta fram ett bidrag bland flera alternativ som Go_A skulle framföra i Eurovision. De valde ut bidraget “Shum” som är gjord av Taras Shevchenko, Kateryna Pavlenko och Ihor Didenchuk.

 

Favorittippade i Rotterdam

I Eurovision 2021 tillhörde Ukraina bland de favorittippade bidragen i startfältet och mycket riktigt skulle det gå riktigt bra, även om det inte blev hela vägen fram till seger. Låten tog sig till final och hamnade till sist på femte plats efter att de blivit nia hos juryn och tvåa hos tittarna. Gruppen vann för övrigt även tittarröstningen i sin semifinal och blev totaltvåa (efter Malta) i samma sändning.

 

 

Vad har hänt sen?

Go_A har fortsatt att spela ihop och de har i alla fall genomfört en turné efter Eurovision, bland annat spelade de på Het Grote Songfestivalfeest i Amsterdam i november 2022. Sedan ska vi också berätta att gruppmedlemmen Ihor Didenchuk fick tävla för Ukraina en gång till när gruppen Kalush Orchestra, som han också är en del av, valdes ut att tävla för landet i Eurovision 2022. Som bekant blev det seger där efter att gruppen fått en överväldigande support från tittarröstningen!

 


 

Kommentera