Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 16

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta kommer vi under december månad att presentera alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gör vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag den 16:e december tar vi tempen på Lúcia Moniz (ESC 1996) och Célia Lawson (ESC 1997).

 

1996: Lúcia Moniz

Ana Lúcia Pereira Moniz föddes den 9:e september 1976 i Lissabon till två musiker – hennes pappa var dirigent och hennes mor sångerska. Så det var inte så konstigt att Lúcias musikaliska karriär satte igång tidigt då hon började på St. Cecilia School of Music i Lissabon.

Trots hennes tidiga karriär i musiken var hon fortfarande ganska obskyr när hon vid 19 års ålder ställde upp i 1996 års Festival da Canção, men lyckades skrälla sig fram till en seger med sin låt, ”O meu coração não tem cor” (sv. ”Mitt hjärta har ingen färg”), även om det bara skilde 4 poäng ner till tvåan. Lúcia fick därmed biljetten till Oslo och skickade Portugal upp till en 6:e plats, deras bästa placering fram till 2017.

Lúcias framgångar tog däremot inte slut där. 1997 började hon en skådespelarkarriär vid sidan av, och 2003 medverkade hon i filmen Love Actually. Hon är än idag aktiv både som musiker och skådespelerska.

 

 

1997: Célia Lawson

Célia Maria Fernandes Lawson föddes den 9:e juni 1974 i Luanda, Angola. Célia började som 15-åring sjunga i olika hårdrockband, bland annat var hon sångerska i heavy metal-bandet V12.

1997 års upplaga av Festival do Canção hade expanderats till fem semifinaler med tre låtar av varje, varav en gick vidare till finalen. Väl där kom tre extra låtar in i mixen vars låtskrivare RTP personligen hade bjudit in som jokrar. En utav dessa var Célia Lawson som då ställde upp med en låt som knappast kunde klassas som hårdrock, utan det var en ballad under namnet ”Antes do Adeus” (sv. Före avskedet). Hon vann med 11 poäng ner till tvåan och fick därmed biljett till Dublin. I Eurovision gick det inte alls vägen. Portugal kom sist för tredje gången, och för första gången sen deras debut blev det inga poäng alls, ett öde de delade med Norge samma år.

Célia fortsatte göra musik efter karriäraren, och ändrade artistnamn till Ira, och släppte ett proggrockalbum vid namn ”On the Road to the Unknown”, men sedan dess har det varit ganska tyst om henne.

 

Det här var alltså den 16:e delen av Välkommen till Portugal. Imorgon 17 december kommer nästa del. Missa inte det!

 


 

Kommentera