Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 21

ukrainecalling-header-21

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 21 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2013, Zlata Ognevich, som även figurerat i vårt EM-projekt tidigare denna höst.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2013: Zlata Ognevich

Zlata Ognevich (Inna Leonidivna Bordjuh) föddes den 12 januari 1986 i Murmansk i nuvarande Ryssland. Namnet Zlata Ognevich är hennes tilltalsnamn, medan Inna Leonidivna Bordjuh är hennes officiella namn enligt de östslaviska namnsederna. Hon flyttade i tidig barndom ned till staden Sudak på Krimhalvön, då hennes föräldrar var ukrainare. Vid 18 års ålder flyttade hon till Kiev för att studera musik vid R. Glier Kyiv Institute of Music. Under sin tid som student där inledde hon sin sångarkarriär och kom sedermera att bli solist i Ukrainska arméns sång och dansensemble. 2010 skulle Zlata dock få göra sitt första stora framträdande. Det ukrainska bidraget till Eurovision 2010 skulle framföras av den internt valde artisten Vasyl Lazarovych och en tv-sänd uttagning av hans låt skulle hållas. Men efter att låtuttagningen var klar ångrade si tevebolaget NTU och bjöd in till en ny final med flera artister och nya bidrag. Zlata passade då på att skicka in sitt bidrag ”Tiny Island” skriven av Mikhail Nekrasov och Yuri Matyushenko. Bidraget slutade dock på 5:e plats. 2011 försökte hon igen med bidraget ”The Kukushka” (svenska: ”Göken”) som efter ett komplicerat röstningsförfarande slutade 2:a bakom vinnaren Mika Newton och strax för 3:an Jamala (som 2016 skulle vinna även Eurovision).

2013 gjorde hon sitt 3:e försök, då hon deltog i Evrobachennya 2013 med låten ”Gravity” skriven Mikhail Nekrasov. Zlata fick flest poäng både av jury och telefonröstare och fick därför representera Ukraina i Malmö. Inför tävlingen i Malmö valde kompositören att arrangera om låten, och i detta syfte skickades en enkät ut till allmänheten om synpunkter på låtens tempo, instrumentval m.m. I slutändan ändrades dock inte mycket, med undantag från ny bakgrundskör och några nya instrument. I Malmö hade man tagit fram en extraordinär scenshow, där Zlata i början av låten blev uppburen på scenen av Igor Vovkovinskiy – en ukrainsk-amerikansk student som för tillfället var USA:s längsta man (totalt 234,5 cm hög). Denna gimmick verkade fungera då Ukraina kvalificerade sig med enkelhet till finalen på en 3:e plats i semifinal 1, med totalt 140 poäng. I finalen hade Zlata klättrat starkt och blivit en av favoriterna till segern – mycket tack vare jätten Igor och den gynnsamma startpositionen som 22:a bidrag. Zlata fick dock nöja sig med en 3:e plats i slutresultatet med totalt 214 poäng.

Sedan framträdandet i Eurovision har Zlata återkommit internationellt flera gånger, bl.a. som programledare i Junior Eurovision Song Contest i Kiev 2013, men också som poängavgivare i Eurovision 2014. Vid sidan av sitt artistskap och programlederi har hon också en politisk karriär som politiker. 2014 valdes hon in i Ukrainas parlament såsom oberoende kandidat för Radikala partiet. I parlamentet blev hon uttalad ”kulturaktivist” och sysslade där mest med copyright-frågor. 2015 valde hon dock att avgå som en protest mot auktoritära tendenser i parlamentet. Hon har dock förblivit aktiv i Krim-frågan då hon själv är uppväxt där och hennes föräldrar fortfarande bor kvar där. Tillsammans med den tidigare eurovisiondeltagaren (för Ryssland 2009) Anastasia Prikhodko har hon hållit i stödkonserter för den ukrainska arméns Krimdivision.

 


 

Kommentera