Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 13

ukrainecalling-header-13

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, på Luciadagen (13 december), presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2009 som väckte stor uppmärksamhet gällande främst den nakenchock som etablerade sig på Moskvascenen.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2009: Svetlana Loboda

Svetlana Loboda föddes den 18 oktober 1982 i Kiev, Ukraina (då tillhörande Sovjetunionen). Hon är artist och låtskrivare, något hon har haft med sig ända sedan barnsben. Under uppväxten var hon både sångerska och deltog i musikaler och i andra sångevents. Efter att ha avslutat sina studier vid en musikskola fortsatte hon till Kievs Variety And Circus Academy, där hon blev en del av gruppen Cappuccino. 2003 startade hon en ny grupp som hon också var designer till. Ett år senare gick hon solo och fick hjälp av musikproducent. I slutet av 2005 släppte hon sitt debutalbum Ty Ne Zabudesh. Därefter släppte hon ytterligare singlar vart åren gick.

År 2009 ställde Svetlana upp i den ukrainska nationella uttagningen till ESC med låten ”Be My Valentine”, som hon hade gjort musiken till medan Yevgeny Matyushenko hade skrivit texten. Den nationella uttagningen hade först bestått av en intern semifinal för TV-bolaget NTU där 14 låtar valdes ut. Formatet för uttagningen hade på kort tid förändrats då det från början var tänkt att ha två semifinaler inför finalen men detta ströks. Dessutom blev en av de tävlande, Anastasiya Prykhodko, av med sin plats i finalen då hennes låt hade brutit mot tävlingsreglerna. Prykhodko ställde istället upp i den ryska finalen med samma bidrag och vann lustigt nog.

I den nationella finalen, som hölls den 8 mars 2009 i Sportpalatset i Kiev (ESC 2005-arenan) var det istället nämnde Svetlana Loboda som vann med sitt bidrag efter att jury och tittare sagt sitt. En musikvideo släpptes sedan som i vissa kretsar blev kallad för att vara extremt sexistisk. Detta märktes även av på ESC-scenen i Moskva när låten tävlade då mycket av framträdandet kretsade kring Svetlanas och hennes manliga dansares kroppar.

I Eurovisionen gick det också ganska så mycket sämre för Ukraina jämfört med Ani Loraks och Verka Serduchkas silverplatser 2007 och 2008. Svetlana tog sig dock vidare till finalen från andra semifinalen, men endast på en sjätteplats. I finalen hamnade hon på tolfte plats, vilket var den dittills sämsta placeringen för Ukrainas del sedan man stod på hemmaplan år 2005.

Svetlana har även efter ESC fortsatt med musiken och släppt ett par singlar varje år.

 


 

Kommentera