Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 21

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Det har blivit dags att presentera vad Nederländerna skickade för bidrag till Eurovision 2011 och 2012!

 

2011: 3JS

Gruppen 3JS bildades år 2002 av de tre sångarna och bästa vännerna Jan Dulles, Jaap Kwakman och Jaap de Witte. Namnet står för att alla tre har förnamn som börjar på bokstaven J. Parallellt med detta hade de också egna projekt vid sidan om, t.ex. var Jaap Kwakman gitarrist åt andra artister och Jan Dulles kunde också ses uppträda i musikalen Jesus Christ Superstar. Bara som några exempel. Det skulle dröja fram till sommaren 2007 innan gruppen släppte sitt första gemensamma musikalbum som blev en stor framgång på hemmaplan. Samma sommar syntes de flitigt i TV-sammanhang. Ett år senare släppte de nästa album som precis som det första blev en succé som följdes upp två år senare av ett nytt album.

Sommaren 2010 blev gruppen tillfrågad av nederländsk TV att representera Nederländerna i Eurovision 2011, något de tackade ja till. Själva låten de skulle tävla med valdes ut i en nationell final där 3JS framförde 6 bidrag, samtliga på nederländska, och sedan fick tv-tittare och jury halva makten vardera att välja ut en vinnarlåt. Den röstande juryn innehöll bland annat två artister som tävlat för Nederländerna de senaste åren (Hind och René Froger från De Toppers). Vinnarlåten blev ”Je vecht nooit alleen” som 3JS gjort själva.

För tredje året i rad lottades Nederländerna in i den andra semifinalen i Eurovision Song Contest, och precis som året innan hamnade lotten även på den första halvan i startfältet. De fick sedan startnummer 3 av 19. Att gå ut så tidigt var kanske inte en så stor fördel, för efter att jurygruppernas och tv-tittarnas röster i alla röstande länder hade sagt sitt hamnade Nederländerna på allra sista plats i sin semifinal. Det var första gången som landet hamnade sist i en semifinal, dock hade de faktiskt placerat sig sämre redan 2007 (med 21:a plats av 28 tävlande).

Trots förlusten så var det inte slutet för 3JS utan de har fortsatt att kontinuerligt ge ut musik, det senaste albumet släpptes 2018. I april 2019 valde Jan de Witte att lämna gruppen för att göra andra saker. Hans ersättare heter Robin Küller.

 

2012: Joan Franka

Sångerskan Joany Franka Johanna Ayten Hazebroek, mer känd som Joan Franka, föddes den 2:a april 1990 i Rotterdam. Det skulle dock dröja till år 2010 innan hon syntes till i offentlighetens ljus. Det året sökte hon och kom med i The Voice Holland där hon tog sig fram till den fjärde live-showen innan hon åkte ut. Men det öppnades också dörrar för att kunna ge ut musik, vilket hon också gjorde.

År 2012 höll Nederländerna i en nationell final utan internval av låt eller artist för att utse sin representant till Eurovisionen samma år. Sammanlagt valdes 6 artister ut, samtliga soloartister, som tävlade med varsitt bidrag. Men istället för att alla tävlade på en gång delades de tävlande upp i tre dueller där två artister möttes per duell. Totalt var det tre dueller, där 50 procent juryröstning och 50 procent tittarröstning avgjorde vilka som skulle gå vidare. Därefter hölls en ”superfinal” med de tre som gått vidare där åter lika delar jury som tittare fick rösta fram en vinnare. Både jury och tittarna hade samma vinnare i superfinalen, i det här fallet Joan Franka med låten ”You And Me” som artisten stod bakom tillsammans med Jessica Hogenboom. Det kan tilläggas att det här är det senaste året, åtminstone fram till 2020, som Nederländerna låtit valet falla i publikens händer…

Under sitt framträdande i nationella finalen utmärkte sig Joan med att bära en indianskrud, något som hon fick kritik för men valde att behålla även i Eurovision. På tal om Eurovision, i Baku där tävlingen hölls fick Nederländerna åter tävla i andra semifinalen och dessutom på samma startnummer som året innan – nummer 3 av 18. Men som det sett ut sedan alla år från 2005 och framåt var succén utebliven och det blev bara 15:e plats med 35 poäng. Hade däremot bara tittarna fått bestämma hade Nederländerna gått till final som den tionde finalisten men det satte juryn käppar i hjulet för (16:e plats).

Innan Eurovisionen hade Joan sålt rättigheterna till bidraget till ett skivbolag, men det skulle hon inte ha gjort eftersom de hamnade i konflikt med varandra. Under de kommande två åren blev hon därför tvungen att betala av sitt kontrakt och gav heller inte ut någon ny musik förrän hösten 2014. Därför försörjde hon sig till och från som gatumusikant innan hon började studera vid Herman Brood Academie i Nederländerna. Hon tog sin examen 2017. År 2019 släpptes singlarna ”The End” och ”Bad Boy”.

 


 

Kommentera