Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 4

ukrainecalling-header-04

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 4 december, får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen en tjej som hade chansen att få tävla för Ukraina i våras.

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2016: Viktoria Petryk – ”Overload”


Viktoria “Vika” Petryk föddes 21 maj 1997 i Nerubaiske, Odessa, Ukraina. Hon är en ukrainsk sångerska som representerade Ukraina i Junior Eurovision Song Contest 2008, i Limassol, Cypern med låten “Matrosy” och kom på andra plats. Hon har sjungit och uppträtt sedan 4 års ålder och var finalist i den nationella uttagning till Eurovision Song Contest i Ukraina 2014 med låten ”Love is lord” då hon kom tvåa. Petryk har deltagit i många sångtävlingar och vunnit flera priser och diplom, varav det första var ”Second rank diploma” vid the International Venok Chornomorya Art Festival i Odessa.

År 2010 vid 13 års ålder deltog hon i TV showen Ukraine’s Got Talent 2 där hon kom till semifinal som sångerska tillsammans med sin 8-åriga syster Anastasiya Petryk. Hon vann den internationella tävlingen ”New Wave Junior” för gruppen 13–15 år, då hennes syster Anastasiya vann för åldersgruppen 8-12 år. Hennes syster vann också Junior Eurovision Song Contest för Ukraina 2012.

I år (2016) tävlade hon i Ukrainas uttagning med låten ”Overload” och kom på 7:e plats i semifinalen. Låtens upphovsmän var systrarna Ylva & Linda Persson tillsammans med Niclas Haglund och William Taylor. Ukrainas uttagning bestod av två semifinaler med 9 bidrag i varje semifinal, där 3 av dessa kvalificerade sig till finalen. En mycket svag ukrainsk uttagning där endast svenskbidragen ”Overload” och ”Higher” av NuAngels var något som tilltalade mig. Igenkännande svensk pop går allt som oftast hem på mig (Robban).

Vi lär absolut få se Viktoria Petryk i kommande nationella uttagningar för Ukraina och vem vet, kanske även på den stora ESC-scenen.

 


 

Kommentera