Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I fredens tecken: Lucka 12

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den tolfte luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2012.

 

Vem handlar det om?

Lurdes Essami, här mer känd som Gaitana eller Essami, föddes den 29:e september 1979 i Kiev. Hon växte först upp i Kongo-Brazzaville och sedan i Ukraina då hennes föräldrar har rötter i bägge länderna.

Under studieåren blev det framförallt nationalekonomi men även sport och musik för Gaitanas del, däribland bordtennis och saxofon. 2o03 inledde hon sin musikkarriär som därefter har lett till otal musiksläpp i form av singlar och album. Hon hade också en stor del av att sjunga vid olika sportevenemang, inte minst inför landets arrangemang av Fotbolls-EM 2012 (med Polen).

 

Final avgjorde vinnarlåten

Inför Eurovision 2012 höll Ukraina i en nationell final som fick namnet Evrobachennya 2012. I den tävlade 21 bidrag där jury- och tittarröstning avgjorde alla resultat. Gaitana tävlade med låten ”Be My Guest” som hon hade gjort och producerat själv i samarbete med KIWI project och hon fick också störst stöd av jurygrupperna, dock endast näst flest röster av folket. Men tittarnas vinnare (Renata Shtifel) hade fått lågt stöd av juryn och därför kunde första- och andraplatsen för Gaitana omvandlas till en förstaplats.

På plats i Baku tävlade Ukraina från startposition sju i den andra semifinalen och gick vidare till final, även om det var som de sista låtarna i topp 10, även om det där slutade med 15:e plats. Detta var landets dittills sämsta slutresultat sedan värdskapet 2005. Detta trots att landet gick ut näst sist i startfältet…

 

 

Vad har hänt sen?

Under Fotbolls-EM 2012 fortsatte Gaitana i rollen som officiell EM-vän och kort därpå släppte hon albumet Viva, Europe! som inkluderade både hennes Eurovisionbidrag och låtar kopplade till EM i fotboll och OS i London 2012. Sedan dess har Gaitana bytt artistnamn till Essami och släppt ett flertal singlar bland annat ”A Paper Plane” som släpptes år 2020.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen