Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 3

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Denna gång kikar vi på de nederländska bidragen åren 1962-64!

 

1962: De Spelbrekers

Låten Katinka skrevs av Henry Hamhuis, komponerades av Joop Stokkermans och framfördes av duon De Spelbrekers. Den nationella finalen hölls på Theatre Concordia i Bussum där sju låtar deltog och där den vinnande låten valdes av 12 regionala juryer. ”Katinka” framträdde vid finalen som den tydliga vinnaren.

Eurovision Song Contest hölls det året i CLT Grand Auditorium de RTL i Luxembourg City 18 mars 1962. Sångduon som framförde bidraget bestod av Theo Rekkers (1924 – 2012) och Huug Kok (1918 – 2011). Dessa två män var en holländsk sångduo, som träffades vid tvångsarbete under andra världskriget i Bremen (Tyskland) och startade De Spelbrekers under slutet av krigsperioden.

”Katinka” hamnade på 13e plats av 16 bidrag, men delade platsen med Belgien, Spanien och Österrike. Alla fyra länder hade fått noll poäng! Oavsett den snurpliga poängen har bidraget blivit ett av de mest minnesvärda bidragen i Nederländernas ESC-historia.

Karriären tog fart under 1950-talet, där de spelade in och släppte flertal singlar. Bland de mest framgångsrika alstren var ”Oh wat ben je mooi”.  Efter ett drygt decennium av framgångar börjat intresset för sångduon svalna och de båda påbörjade andra roller under 70-talet.

 

1963: Annie Palmen

Eurovision Song Contest (ESC) 1963 hölls i BBC Television Centre i London, Storbritannien. 16 länder deltog varav Annie Maria Palmen framförde låten “Een Speeldoos” för Nederländernas räkning. Låten skrevs och komponerades av Pieter Goemans.

Annie medverkade där hon utförde tre låtar som en professionell jury skulle välja en vinnare. Låten ”Geen ander” (”Ingen annan”) valdes att gå till den åttonde Eurovision Song Contest, som hölls i London den 23 mars. Före tävlingen var texterna till sången emellertid helt omskrivna, och den blev ”Een speeldoos” (”En speldosa”).

Annie (1926 – 2000) var mest känd för sitt framförande just av denna låten. Sångerskan föddes i den lilla staden Ijmuiden vid Nordsjökusten inte långt från Amsterdam. Hon började sin sångkarriär med att sjunga med dansorkestrar runt staden Haarlem och sjöng sedan på olika radiostationer innan den första hitlåten ”Jag kommer aldrig att glömma dig”, 1958.

Från ett fält på 16 var ”Een speeldoos” en av fyra låtar (de andra var posten från Finland, Norge och Sverige) som inte lyckades få ihop några poäng – ännu en gång.

På 60-talet blev hon frontad i orkestern the Boertjes van Buuten orchestra, medverkade också i ett TV-program “Mik”. När showen sedan lades ner försvann även Annie från rampljuset. Hon avled den 15:e januari 2000 vid en ålder av 73 år.

 

1964: Anneke Grönloh

Anneke Grönloh föddes 1942 i nuvarande Indonesien mitt under ett brinnande världskrig och tillbringade sina första år i ett japanskt fångläger innan familjen kunde fly till Europa. Hon slog igenom som 17-åring och radade upp flera hitsinglar, bland annat ”Brandend zand” som hör till de bäst säljande låtarna någonsin i Nederländerna.

1964 tävlade man med låten ”Jij Bent Mijn Leven”, skriven av René de Vos och komponerade avTed Powder. Låten framfördes av Anneke Grönloh och vann röstningen först vid Nederländernas National Song Festival för att sedan representera landet vid Eurovision Song Contest i Tivolis Koncertsal i Köpenhamn, Danmark.

Trots att Anneke hade den enda riktiga poplåten vid årets ESC blev utdelningen fattig. Kanske var låten för snäll och orkestern lyckades förstöra det mesta av popkänslan från studioversionen, men mest av allt var tiden inte riktigt mogen än. Juryn var inte redo för den nya tidens musik som resten av världen var. Nederländerna hamnade på en delad 10:e plats av 16 bidrag i Köpenhamn.

Anneke gick vidare i sin framgångsrika karriär och utökade sin repertoar till traditionell indonesisk musik såväl som jazz. 2000 utsågs hon till ”Århundradets artist” hemma i Nederländerna. Hon avled i Frankrike 2018.

 


 

Kommentera