Bella Notte – Lucka 22

PANELENS JULKALENDER. I och med att det är december har vi startat vår resa till nästkommande Eurovision-värdland, i det här fallet Italien. Den här gången tar vi dig tillbaka till Kiev och Lissabon, två år där Italien återigen stod med vinnarfokus i Eurovision!

 

Francesco Gabbani

Artisten och singer-songwritern Francesco Gabbani föddes den 9 september 1982 i Carrara i Toscana där han också kom att växa upp. Musiken har alltid varit ett tema i hans liv, kanske främst för att hans föräldrar ägde en musikaffär när han växte upp och att han som barn lärde sig spela både trummor och gitarr. Vid 18 års ålder fick Francesco sitt första skivkontrakt. Vid den tiden var han en del av gruppen Trikobalto som han hinner med att göra två album ihop. Första albumet blir en succé och i samband med det andra albumet år 2010 genomförs också en turné, men därefter valde Francesco att lämna gruppen för att satsa på sin solokarriär.

 

Släppte singlar och album

Det skulle inte dröja länge innan Fransesco var igång igen med musiken, för redan 2011 släpps inte mindre än fyra singlar på kort tid. Detta följs sedan upp med ett album (om än att det släpps några år senare) och 2015 deltog han för första gången i Sanremo Giovani och kvalificerar sig med låten Amen till nykomlingskategorin i Sanremofestivalen 2016 som han också vinner med 42% av rösterna (mot tvåans 30%).

”Amen” blev förutom vinnare i nykomlingskategorin även en succé på topplistorna och den hann bli både guld- och platinacertiferad inom loppet av bara några månader. Det öppnade upp många möjligheter för Francesco, inte minst att han fick möjligheten att komma tillbaka till Sanremofestivalen redan 2017 och den här gången som tävlande i Campioni (kända artister). Med sig fick han låten “Occidentali’s Karma” som slutligen vann Sanremofestivalen, blev en stor succé på topplistorna och Italiens nästa Eurovision-representant!

 

Var storfavorit inför Kiev

Det blev nämligen som så att inför Eurovision blev “Occidentali’s Karma” en snackis på förhand och i oddsen såg det ut som att Italien skulle ta hem det. Man ledde länge fram tills finaldagen i Kiev då Salvador Sobral gick om och vann. I slutändan hamnade låten på sjätte plats vilket ju inte alls var vad oddsen förutspådde. Men det blev en hit oavsett som precis som föregångaren sålde både guld och platina, och originalversionen fick snabbt många miljoner visningar!

Efter detta har Franscesco tävlat ytterligare en gång i Sanremofestivalen, 2020 med låten Viceversa, men den gången hamnade han tvåa efter sångaren Diodato (om än att det knappt skilde något dem emellan i den avgörande omgången). Förutom det har han fortsatt att göra musik varav det senaste albumet släpptes 2020.

 

 

Ermal Meta & Fabrizio Moro

Ermal Meta

Artisten Ermal Meta föddes den 20:e april 1981 i Fier i Albanien där han också kom att växa upp även om hans familj flyttade till Bari i Italien när han var 13 år gammal. I den italienska musikvärlden debuterade Ermal i gruppen Ameba4 som år 2006 tävlade i nykomlingskategorin i Sanremofestivalen med Rido… forse mi sbaglio och ett år senare blev han sångare i gruppen La Fame di Camilla som både hann ge ut ett album och tävla i Sanremofestivalen (2010) innan de år 2013 gick skilda vägar. Efter detta arbetade Ermal främst som låtskrivare till andra artister även om han satsade på eget material både själv och tillsammans med andra. I likhet med Francesco Gabbani återkom också Ermal till Sanremofestivalen både 2016 (i nykomlingskategorin) och 2017 (i Campioni) men ingen av dessa år skulle det bli seger.

 

Fabrizio Moro

Sångaren Fabrizio Moro föddes den 9:e april 1975 i Rom. Redan år 1996, då Fabrizio var 21 år gammal, släppte han sin första singel Per tutta un’altra destinazione och år 2000 följdes det upp med ett debutalbum. Samma år tävlade han också i Sanremofestivalen med låten Un giorno senza fine som slutade på 13:e plats av 18 deltagare. Efter det fortsatte Fabrizio att göra musik och under dessa år återkom han frekvent i Sanremofestivalen och fick under de här åren en rad hits.

 

Blev en tillfällig duo 2018

Både Ermal och Fabrizio hade innan de slogs ihop till en tillfällig duo i Sanremofestivalen 2018 haft gedigna karriärer som är långt ifrån över. 2018 bildar de som sagt en tillfällig duo då de tävlar med låten “Non Mi Avete Fatto Niente” som bearbetar diverse konflikter och terrorattacker runt om Europa samt Mellanöstern. Städer som London, Paris, Nice, Kairo och Barcelona omnämns. Bägge två gjorde låten ihop med Andrea Febo.

 

Resultatet skulle inte dröja länge då de gick segrande ur Sanremofestivalen och fick därmed åka till Lissabon samma år för att representera Italien i Eurovision Song Contest där de för övrigt fick äran att avsluta finalen. Det blev sedan en spännande omröstning där Italien först hamnade väldigt lågt hos jurygrupperna (17:e plats) men blev trea hos publikens röster, vilket totalt sett räckte till en femteplats.

 

Vad hände sedan?

Duoskapet var som sagt bara tillfälligt för efter Eurovisionäventyret återgick både Ermal och Fabrizio till att göra musik på egna håll igen. Bägge två har för övrigt återkommit till Sanremofestivalen men vid olika tillfällen. År 2021 försökte Ermal med Un milione di cose da dirti som slutade på tredje plats i finalen. Nästa år, alltså 2022, kommer Fabrizio att tävla med låten ”Sei tu” som också tävlar om att få representera Italien på hemmaplan (i och med att finalen går av stapeln i Turin). Hur det går med den saken får vi se i början av februari…

 


 

Kommentera