I fredens tecken: Lucka 10

PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den tionde luckan berättar vi om den artist som representerade Ukraina i Eurovision 2010 och som därmed ersatte Vasyl Lazarovych (som vi berättade om i föregående lucka).

Vem handlar det om?

Olena Kucher, mer känd som Alyosha, föddes den 14 maj 1986 i Zaporizhia, Ukraina (dåvarande Sovjetunionen).

Hon inledde sin sångkarriär år 2008 när hon fick sitt första skivkontrakt, även om hon hade hållit på med musik långt innan det (bland annat vid sångstudier vid Kievs konst- och kulturuniversitet). Hennes första singel hette ”To Be Free” som sedan följdes upp med låten ”Sneg”.

 

Hoppade in i ny ukrainsk ESC-uttagning

Hela Ukrainas Eurovision-uttagning 2010 kantades av många turer fram och tillbaka och med en och annan kontrovers. Som vi kunde berätta i förra luckan var det först Vasyl Lazarovych som utsågs till landets representant och när tävlingsbidraget ”I Love You” var utvalt såg allt ut att vara klart. Men nej, så enkelt skulle det inte vara.

När TV-bolaget, enligt uppgifter, ansåg att låten inte höll måttet fick låten plötsligt inte tävla mer. Istället anordnades en ny final med ett större antal tävlande, varav Vasyl var en av dessa, där det nu var Alyosha som segrade med sin låt ”To Be Free”. Men inte heller här slutar det, för i samband med finalens avgörande kom besked att låten var släppt två år tidigare, vilken tydlig bröt mot tävlingsreglerna.

Då alla finaler och turer hade gjorts väldigt nära inpå Eurovisions bidragsdeadline fick den ukrainska delegationen åka till delegationsmötet till Oslo utan att ha ett färdigt val att leverera. De fick sedan få dagar på sig att justera sitt val och slutligen blev det klart att Alyosha skulle tävla med låten ”Sweet People” som hon hade gjort med Borys Kukoba och Vadim Lisitsa.

 

Till final med en bättre slutplacering

När det väl var dags för Eurovision i Oslo tog sig Ukraina åter till final där det sedan blev en tiondeplats som slutresultat. Det bör noteras att Ukraina var mer poppis hos tittarna än jurygrupperna i sin semi medan det i finalen var tvärtom. Slutplaceringen blev något bättre än året innan men klart inte i samma klass som Ukraina varit de senaste åren.

 

 


 

Kommentera