Julkalendern: Välkommen till Portugal – Lucka 24 (Julafton)

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta har vi under december månad presenterat alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det har vi gjort i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Idag på julafton, den 24:e december, kommer nu de sista två presentationerna Leonor Andrade (ESC 2015) och Salvador Sobral (ESC 2017) – den senare är ju skälet till varför Portugal får stå värd för ESC 2018 som drar igång om lite drygt ett halvår.

 

2015: Leonor Andrade

Leonor Andrade föddes den 13 september 1994 i Quinta do Anjo i Pamela, Portugal. Hon är sångerska och skådespelerska. Musiken har hon haft varmt om hjärtat då hon som barn började spela piano och sedan övergick hon till sång när hon, hennes bror och två vänner startade rockbandet Mariacaffe. Leonor gjorde sig mest känd i hemlandet genom sitt deltagande i The Voice Portugal förra året, där slutade på sjätte plats i den säsongen (åkte ut i semifinalerna). Efter detta började hon skriva låtar och gjorde några konserter samt så började hon även skådespela i den portugisiska såpoperan Água de Mar.

År 2015 valde RTP i Portugal att satsa på en något större uttagning, även om den blev enkel i sin form: två semifinaler och en final. RTP bjöd in låtskrivare till tävlingen, totalt 12 stycken, som alla fick ta fram varsitt bidrag och en tävlande artist. Bland de tävlande som valdes ut fanns t.ex. Simone de Oliveira som hade representerat Portugal vid Eurovision 1965 och 1969 (läs gärna mer om det i den första luckan i denna julkalender) och Adelaide Ferreira som representerade Portugal i Eurovision 1985 (läs mer i den 14:e luckan) som kan sägas vara veteranerna i tävlingen. De 12 tävlande delades upp i två semifinaler om 6 tävlande per semifinal, och i dessa program fick tittarna rösta fram två finalister och en jury fick välja en tredje finalist. Således blev det 6 tävlande i finalen. Den finalen hade liknande upplägg som semifinalerna, där tittarna valde två artister och juryn en tredje artist, men skillnaden här var att de tre fick tävla i en avgörande omgång där tittarna fick hela makten. Vinnare blev Leonor Andrade med låten ”Há um mar que nos separa”, med text och musik av Miguel Gameiro.

Leonor Andrade fick alltså tävla i Eurovision Song Contest 2015 med sin låt. Portugal hade lottats in att tävla i den andra semifinalen, och blev av tävlingsproducenterna tilldelade startnummer 7 som var mellan duetterna från Norge och Tjeckien. Men trots det lyckades Leonor Andrade inte kvala vidare på topp 10 utan hamnade på en fjortondeplats med endast 19 poäng. Detta efter att både jurygrupper och tittarna röstat. Leonor Andrade fick ungefär lika mycket poäng av både tittarna och jurygrupperna, med en maximal tolva från Schweiz’ tittare.

Leonor Andrade släppte i maj 2016 albumet Setembro som i år (2017) följdes upp med singeln ”Não”.

 

 

2017: Salvador Sobral

Salvador Sobral föddes den 28 december 1989 (27 år) i Lissabon, Portugal. Han är bror till Luisa Sobral som även hon är artist och låtskrivare, och systern har precis som brodern sagts vara ett lovande namn för den portugisiska musikscenen. Men om hennes bror Salvador kan vi säga att han är artist som i sitt hemland bl.a. synts till i portugisiska Idol, där han gjorde sin debut som artist. I augusti 2016 släppte han sitt debutalbum som fick titeln Excuse Me. Han har tidigare studerat psykologi, men passionen för musiken har tagit över och därför är det just det han sysslar med idag. Även om han är uppväxt i Portugal så har han också bott i USA och i spanska staden Barcelona. Idag är Salvador en mycket välkänd artist och nog landshjälte i Portugal efter sin stora bragd i Kiev, men mer om det kommer lite senare.

För tredje gången gillt då Sverige arrangerade Eurovision Song Contest valde Portugal att inte ställa upp. Men det handlade inte om agg mot Sverige, utan att företrädare för TV-bolaget RTP hade haft en intern diskussion där beslutet blev att avstå tävlande helt, dock att man avsåg att vara tillbaka igen till 2017. Om något särskilt på grund av avhoppet förbereddes är oklart, men 2017 var Portugal tillbaka igen i tävlingen, och precis som förr blev det Festival da Canção som skulle utse artist och bidrag. RTP behöll samma modell som man hade haft 2015 (två semifinaler och en final) med ett par stora skillnader. För första gången någonsin strök RTP regeln om att alla bidrag var tvungna att åtminstone i nationella uttagningen framföras på portugisiska. Detta ledde till att åtminstone några tävlande sjöng på engelska. Som vanligt bjöd RTP in låtskrivare till tävlingen som själva fick ta fram varsitt bidrag och välja ut lämplig artist.

Semifinalerna hölls i RTP:s studios där 8 tävlande per semifinal gjorde upp om fyra finalplatser. I varje semifinal röstade jury och tittare gemensamt fram vinnarna. Även i finalen var det 8 bidrag som tävlade där juryn och tittarna bestämde gemensamt vilken låt som skulle vinna. Segare blev Salvador Sobral med låten ”Amar pelos dois”, som fick maximal poäng från juryn men bara folkets andraplats. Trots det tog han segern före Viva La Divas ”Nova glória”.

Inför Eurovisionen 2017 i Kiev lottades Portugal till att tävla i den första semifinalen, och när alla bidrag var utsedda hade Salvador Sobral tilldelats startnummer 9, mellan Azerbajdzjan och Grekland. Salvador var för övrigt den enda i sin semifinal som inte sjöng på engelska. Men det var länge osäkert om Salvador skulle kunna medverka i tävlingen och detta på grund av hälsoskäl. Därför fick hans syster och till lika låtskrivaren bakom ”Amar pelois dois” hoppa in under de inledande två repetitionerna i Kiev i maj, medan Salvador enbart deltog under själva sändningsveckan. Något speciellt hände inför tävlingen då Portugal plötsligt stegrade upp som en av vinnarkandidaterna, något som aldrig tidigare egentligen skett i den här tävlingens historia. Mycket riktigt gick Salvador vidare från sin semifinal till final, där han fick startnummer 11. Det var första gången sedan år 2010 som Portugal överhuvudtaget kvalade in till finalen – och nu var Salvador ännu mer segertippad. På finaldagen gick Portugal nämligen om Italien som legat oddsetta i stort sett hela våren. Favoritskapet höll i sig och både jurygrupper och tittare gav väldigt höga poäng till Salvador Sobral. Något oväntat hände då Portugal efter 48 försök och en sjätteplats som bästa placering äntligen lyckades vinna Eurovision Song Contest och man gjorde det med den dittills högsta totalsumman – 758 poäng. Även om EBU hade använt sig av den gamla kombinationen 50:50 så hade Portugal lyckats slå Alexander Rybaks rekord från 2009.

Salvador Sobral kom hem till Portugal som en hjälte och är också anledningen till att Portugal nu för första gången i historien står värd för en Eurovision Song Contest. Därmed är man inte längre det land som väntat längst på sin första seger. Salvador inledde strax efter segern en turné, men fick i början av september 2017 avbryta den på grund av sviktande hälsa. Under hösten har han istället fått spendera tid på sjukhus i väntan på en hjärtoperation som nu har genomförts. Förhoppningsvis kommer han vara på fötter snart för att återuppta musiken igen.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska alla er läsare en riktigt god jul från oss på ESC-Panelen.

Vi ses och hörs i mellandagarna för mer spännande ESC Preview-äventyr 🙂

 

/ESC-Panelens skribenter

 


 

Kommentera