Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

I fredens tecken: Lucka 3

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELENS JULKALENDER. Även om det inte blir Ukraina som får ta hand om värdskapet för Eurovision 2023 tänkte vi ändå hylla landet som senaste vinnarland. I 24 delar presenterar vi de låtar som fick tävla i Eurovision och vissa som inte fick tävla.

I den tredje luckan berättar vi om den artist som tog hem Ukrainas första Eurovision-seger!

 

Vem handlar det om?

Sångerskan Ruslana Stepanivna Lyzhychko, mer känd som Ruslana, föddes den 24 maj 1973 i Lviv i västra Ukraina. Vid den tiden var Ukraina fortfarande en del av Sovjetunionen.

Ruslanas musikalitet växte snabbt fram och tack vare hennes föräldrar fick hon som fyraåring börja i en musikskola. Detta ledde till att hon utvecklade talang för sång och även piano och att hon fortsatte musikstudierna även i högre utbildning vid Lvivs Musikkonservatorium där hon kom att utbilda sig till klassisk pianist och symfoniorkesterdirigent. År 1995 tog hon examen och året därpå fick hon sitt musikaliska genombrott när hon vann musiktävlingen Slavianski Bazaar i Vitebsk i Belarus. Strax efteråt började arbetet med det första albumet som släpptes 1998 varav en av singlarna blev en stor succé.

 

Hur hamnade Ruslana i Eurovision?

2003 påbörjade Ruslana sitt projekt Dyki Tantsi / Wild Dances, och det släpptes under sommaren 2003 och blev en enorm framgång. Den ursprungliga ukrainska versionen av albumet sålde över 170 000 ex på sina första 100 dagar och kom sedan att bli den mest sålda skivan i Ukraina någonsin. Tack vare framgångarna blev hon vald till att bli landets representant till Eurovision 2004 med låten “Wild Dances” som var en delvis översatt version av “Dyki Tantsi” (men höll sig inom tidsramarna som EBU satt upp). Inför Eurovision lade man dessutom ned mycket energi på att forma ett scennummer med tydliga etniska inslag inspirerade av Hutsulisk kultur – framför allt kläder och instrument.

I Eurovision 2004 fick Ukraina genomgå det nyligen införda semifinalprogrammet där alla länder som hamnat utanför topp 10 året innan (dock ej Big Four-länderna) tillsammans med länder som gjorde comeback eller debuterade fick kvala om tio finalplatser. Redan innan tävlingen var dock Ruslana en av storfavoriterna och blev en av de tio som tog sig till final där det blev en mycket spännande omröstning innan Ukraina slutligen stod som segrare – bara ett år efter sin debut! Detta var ett nytt rekord att ha vunnit på kortast tid efter sin debut (om man inte räknar in att Schweiz vann på hemmaplan på Eurovisions debut 1956).

 

 

Vad har hänt sen?

Vinsten i sig blev Ukrainas första riktigt stora internationella framgång. Detta gjorde att Ruslana vid hemkomsten till Kiev inte bara fick hedersutmärkelsen “Ukrainska folkets artist” utan blev också utsedd till officiell rådgivare åt premiärministern. “Wild Dances” fick också en enorm framgång på Europas musiklistor, bl.a. med topplaceringar i Sverige, Belgien, Grekland och Ryssland.

Sedan framgångarna med “Wild Dances” kom Ruslana att göra flera framträdanden i många olika sammanhang. Främst som tv-personlighet i bl.a. Ukrainska idol (som domare) men också som aktiv politiker inom den Pro-Europeiska rörelsen. Ett udda inslag är dock att hon också gjort intryck i TV-spelsvärlden, men då som “radiovärd” i den fiktiva radiostationen “Vladivostok FM” i spelet Grand Theft Auto IV som släpptes 2008. I spelet förekommer även “Wild Dances” som bakgrundsmusik!

Ruslana är också politiskt engagerad och har varit aktiv under några av de större politiska händelser som har skett i landet under framförallt 2000- och 2010-talet. Samtidigt har hon också hållit igång sin musikkarriär och medverkat som gästdomare i olika Eurovision-sammanhang.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen