Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 22

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Nu har vi kommit fram till åren 2013 och 2014, åren då oturen för Nederländerna äntligen skulle brytas. Som en bonus kommer även år 2018 med här!

 

2013: Anouk

Sångerskan Anouk Teeuwe föddes 8:e april 1975 i Haag. I artistsammanhang är hon mer känd under sitt förnamn. Barndomen var rätt kaotisk då hon vid 14 års ålder rymde hemifrån och hamnade i olika hem. Samtidigt sjöng hon med gruppen Shotgun Wedding på olika fester, bröllop och andra tillställningar. I mitten av 1990-talet började hon studera men hoppade av detta och bandet och skapade sig en egen karriär. Bara något år senare blev hon introducerad till en artist som ville skriva låtar till henne. Det ledde till det första singelsläppet med låten ”Mood Indigo” som strax efteråt följdes upp med singeln ”Nobody’s Wife” 1997. Den singeln kom att bli en internationell succé och därefter fortsatte det med fler singlar och albumsläpp genom åren. Det blev även många hits utomlands.

I september 2012 avslöjades det att Anouk hade valts ut internt som Nederländernas representant till Eurovision Song Contest 2013. Initialt ville TV-bolaget hålla i en nationell final, men då Anouks krav var att inte tävla i en sådan ströks dessa planer. Först i oktober samma år bekräftade Anouk nyheten. I mars 2013 släpptes också tävlingsbidraget ”Birds” som hon stod bakom tillsammans med Tore Johansson och Martin Gjerstad.

Nederländerna hade inte haft det lätt i Eurovision under de år som varit sedan 2005. Men nu kom äntligen revanschen. Nederländerna lottades in i den första semifinalen och startade som nummer åtta av 16 i ordningen. Stort jubel utbröt i arenan när Nederländerna ropades upp som sista land (i slumpvis vald ordning ska tilläggas) att gå vidare till final. Väl där startade Anouk som nummer 13 av 26 och hamnade sedan på nionde plats. Detta var landets dittills högsta placering sedan år 1999!

Efter Eurovision har Anouk fortstt din karriär och har släppt ny musik. År 2015 medverkade hon i talangjakten The Voice Of Holland dock inte som deltagare utan som coach.

 

2014: The Common Linnets

Duon The Common Linnets bildades år 2013 och bestod under sin Eurovision-medverkan av medlemmarna Ilse DeLange (född 13:e maj 1977) & Waylon (född 20: april 1980). Innan de bildade sin duo hade bägge två hållit på med musik sedan tidigare. DeLange började sin karriär redan som åttaåring då hon framträdde som en så kallad ”lip-sync artist”, där hon tävlade i flera talangjakter och började så småningom att sjunga själv, medan Waylon släppte sitt debutalbum Wicked Ways år 2009 som nådde tredje plats på nederländska topp-100-listan och låg kvar på listan i 80 veckor. Bland mycket annat såklart.

Precis som året innan blev det ett internval av såväl artist som bidrag till Eurovision 2014. Efter att nederländsk TV hade presenterat sitt artistval i november 2013 dröjde det till mars 2014 innan själva tävlingsbidraget släpptes. Det blev en countryballad med namnet ”Calm After the Storm” som Ilse DeLange gjorde ihop med låtskrivarna JB Meijers, Rob Crosby, Matthew Crosby och Jake Etheridge. Själva musikvideon släpptes den 17:e mars 2014.

Efter att Nederländerna tog sin stora revansch 2013 var alla spänt nyfikna på hur det skulle sluta denna gång. Inför tävlingen lottades Nederländerna åter in till den första semifinalen där de fick starta som nummer 14 av 16. De vann sin semi med drygt tjugo poäng över tvåan Sverige (Sanna Nielsen) och tog sig därför till final där de fick starta som nummer 24 av 26. Det blev stor succé även det här året då man under en stor del av omröstningen delade ledningen med Österrike och Sverige, men till sist blev det Österrike som vann. Nederländerna gick däremot inte lottlösa utan hamnade tvåa, vilket ju var ännu bättre mot hur det hade gått året innan.

Med succén i hamn har The Common Linnets fortsatt sitt countrytåg, däremot valde Waylon att hoppa av ganska snart efter Eurovision och hans plats ersattes av JB Meijers, Jake Etheridge och Matthew Crosby. De är fortfarande aktiva och har släppt ny musik efter Eurovision.

 

2018: Waylons comeback

Waylon lämnade som sagt sitt samarbete med The Common Linnets redan någon månad efter Eurovision 2014 för att satsa på sin solokarriär igen. Den hade ju som sagt varit igång sedan tidigare, med två albumsläpp. Hans tredje soloalbum Heaven After Midnight släpptes i september samma år och sedan har det tuffat på i alla möjliga sammanhang.

I november 2017 presenterades Waylon som Nederländernas artist till Eurovision Song Contest. Ännu ett internval hade därmed gjort. Först i mars 2018 valdes låten ”Outlaw In ’Em” ut som hans tävlingsbidrag, en låt han gjort med Jim Beavers och Ilya Toshinskiy. Inför tävlingen hade Nederländerna lottats till den andra semifinalens första halva och sedan tilldelats startnummer 8 av 18. Waylon tog sig sedan till final, men bara som sjua. Det sämre resultatet märktes sedan av i finalen då han bara hamnade på 18:e plats vilket ju var betydligt sämre i jämförelse med hur det hade gått bara fyra år tidigare.

Efter 2018 års tävling har han fortsatt med musiken men även medverkat i olika TV-program.

 


 

Kommentera